Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: Kroimy i podsmażamy warzywa
Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy seler, marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i przesmażamy warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.
Krok 2: Ścieramy ogórki i zagotowujemy zupę
Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy.
Dolewamy sok z ogórków, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.
Krok3: Zaprawiamy i podajemy zupę
Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek.
Zupę podajemy w głębokich talerzach, każdą porcję ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego koperku.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Sałatka z rukoli i szpinaku z serem halloumi
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Gulasz jagnięcy
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Zielony chłodnik z awokado
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Fabada
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Letnia zupa z fasolką i pulpetami z indyka
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Ciasto czekoladowa chmura
- Coleslaw z czerwonej kapusty
Komentarze (13)
87 dni temu
Spróbujcie dodać wywaru na ogonach Klękajcie narody
odpowiedz
1232 dni temu
zdecydowanie wolę ogórkową z pulpetami mięsnymi taką moja mama robi
odpowiedz
635 dni temu
Wypadałoby czasami coś bez mięsa zjeść
1247 dni temu
Na wstępie przepraszam, bo jestem świezakiem, jeśli chodzi o aspekt kulinarny. Mam takie pytanie: Co daje podsmażanie warzyw, a także starych ogórków? Właśnie robiłam wg przepisu, wyszła rewelacyjna! Ale jakoś nurtuje mnie to 🙌
odpowiedz
1247 dni temu
Obróbka warzyw korzeniowych i startych ogórków przed gotowaniem pozwala nam wydobyć z nich dodatkowe walory smakowe, które później wspaniale wzbogacają smak zupy. Tłuszcz, którego używamy na tym etapie jest nośnikiem smaku, a sam proces przesmażania sprawia, że warzywa zyskują głębszy, bardziej złożony smak. W podobny sposób postępujemy przysmażając cebulkę, którą wykorzystujemy, przygotowując kotlety mielone lub piekąc warzywa na zupę krem :) Cieszymy się, że przepis Karola przypadł ci do gustu i mamy na dzieję, że znajdziesz u nas znacznie więcej pomysłów na dania, które zainspirują Cię do gotowania!
1667 dni temu
Zupa ogorkowa wspaniala. Mam tylko problem, bo w kraju gdzie mieszkam nie ma w sklepach korzenia pietruszki. Tak grzie moge uzywam Pasternak ale wtedy mniej marchewki. Dziekuje za wspaniale przepisy.
odpowiedz
1667 dni temu
Z pasternakiem też musi być pyszna! :)
1762 dni temu
Za tłusta ta zupa.
odpowiedz
1760 dni temu
Zawsze możesz zrezygnować ze śmietany :)
1646 dni temu
ha ha ha ...co masz tłustego w tej zupie ??? się uśmiałam z mężem. Nawet wywar nie jest na żadnym mięsie :D Śmietanki Ci żal? toż to cały smak...nie pytam co i jak jesz bo widzę że bida i bezguście :D od masła, mleka, śmietanki i rozsądnej ilości tłuszczu jeszcze nikt nie umarł i nie przytył. Mniej zapychaczy, cipsów, fastfoodow czytaj skład tego co kupujesz i żadna dieta nie będzie ci potrzebna Jedyna rozsądna dieta to mnjej źreć patrzeć co się je...nie rezygnować z naturalnych składników jak u góry tylko z chemii przetworzonej
1921 dni temu
Ja też właśnie podgrzewam zupę zrobioną wczoraj wieczorem :) ahhhh co za smak! Dzięki Panie Karolu :) pozdrowienia ze Szwajcarii!
odpowiedz
1920 dni temu
Zespół Kuchni Lidla pozdrawia Szwajcarię! :)
1964 dni temu
Przepyszna, właśnie jemy!!! Dodałam pora i po przesmażeniu jego smak bardzo się uwypuklił i dominował w zupie, ale po dodaniu koperku wszystko się "wyrównało"! POLECAM!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie