zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: Kroimy i podsmażamy warzywa

Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy seler, marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i przesmażamy warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2: Ścieramy ogórki i zagotowujemy zupę

Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy.

Dolewamy sok z ogórków, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.

Krok3: Zaprawiamy i podajemy zupę

Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek.

Zupę podajemy w głębokich talerzach, każdą porcję ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    17 dni temu
    Przepyszna, właśnie jemy!!! Dodałam pora i po przesmażeniu jego smak bardzo się uwypuklił i dominował w zupie, ale po dodaniu koperku wszystko się "wyrównało"! POLECAM!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram