zobacz film Knedle ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.

Umyte połówki śliwek od środka posypujemy cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).

Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą. Podajemy je z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    205 dni temu
    Zrobiłam je dziś na obiad i wszystkim smakowały, proste, szybkie i pyszne! 💜

    odpowiedz

  • Ola Ola
    577 dni temu
    Łatwe, szybkie, bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    626 dni temu
    prosze napiszcie mi czy z innymi śliwkami mogą być knedle czy wyjdą

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    932 dni temu
    Knedle wyszły bardzo smaczne. Do ich polania zrobiłam mus malinowy. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    963 dni temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji, mąki dałam 250g + to co do podsypania poszło, trochę cukru (ok. 3 łyżek). Wyszły super ;) porównywalnie z knedlami z ziemniaków. Godne polecenia i powtórzenia :) Zjedliśmy ze śmietana i cynamonem

    odpowiedz

  • Deni Deni
    1256 dni temu
    Po co tak krzyczy ? I to echo... widać jacy specjaliści pracują w marketingu.... knedle jak knedle...takie AKURAT jak to mówi Pan w niebieskiej koszuli. - bo nawet nie wiem w sumie kto to.

    odpowiedz

  • Żabka Żabka
    1339 dni temu
    Rewelacja! ławo, szybko i sprawnie;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1355 dni temu
    Moniu najlepszy będzie tłusty twaróg, gdyż jest on bardziej zwarty od chudego.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1356 dni temu
    Witam, jakiego twarogu najlepiej użyć - chudy, tłusty...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1357 dni temu
    Olu jak najbardziej, możesz zastąpić śliwki innymi owocami :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1358 dni temu
    Czy można zamiast śliwek dać truskawki, albo malinki?

    odpowiedz

  • Julka *.* Julka *.*
    1362 dni temu
    Kneedle *.*. Pyszotka! :) Pozdrawiam całą Kuchnię Lidla! ^.^

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1364 dni temu
    Drogi Gościu, do knedli i większości ciast można dodawać zamrożone owoce, bez wcześniejszego obtaczania ich w mące czy innych produktach. Rozmrożone owoce puszczają sok i stają się miękkie, przez co mogą być trudne w późniejszej obróbce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Teraz mamy akurat sezon, ale poza nim... Czy do knedli i ciast możemy używać owoców mrożonych (truskawki, wiśnie, śliwki, jagody, itp)? Tzn. powinnam raczej zapytać JAK ich używać: dodawać zamrożone (do biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych) czy lepiej rozmrozić, a jeśli tak - jak zrobić to dobrze? Obtaczać w mące / cukrze / czymkolwiek???

    odpowiedz

  • kiziamizia kiziamizia
    1370 dni temu
    Też dojrzałam już do knedli! Chciałam właśnie zrobić z morelami i w tradycyjny sposób - z ciasta ziemniaczanego, ale koniecznie muszę spróbować tego patentu p. Pawła. Z serem knedli nigdy nie robiłam. Przepis wydaje się być fantastyczny, a same knedle... bardziej "dietetyczne". :D

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    1371 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Różne knedle robiłam już wiele razy ale na pewno spróbuję i tych. Zawsze jednak traktowałam je jako danie obiadowe, nie deser:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1371 dni temu
    Uwielbiam knedle, byłam dziś w lidlu po śliwki, jutro będą na obiadek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram