zobacz film Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Gotujemy gruszki

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.

Krok 2: Pieczemy grzanki

Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.

Krok 3: Przygotowujemy zupę

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę dekorujemy pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i kawałkami sera gorgonzola.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    295 dni temu
    czemu nie można obejrzeć filmu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    293 dni temu
    Najprawdopodobniej film nie odtwarza się, ponieważ nie ma pozwolenia na przetwarzanie plików cookies. Możesz spróbować wyczyścić pamięć plików cookie przeglądarki, ponownie wejść na naszą stronę i kiedy kolejny raz pojawi się prośba o ich przetwarzanie wyrazić na to zgodę :)
  • Gość Gość
    1621 dni temu
    bardzo dobre;-) według minie danie jest lepsze gdy krem i gruszka podawane są na drugi dzień - oba składniki nabierają fajnej wyrazistości ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Racja, smaki mają wtedy większą szansę się przegryźć :)
  • Gość Gość
    1949 dni temu
    ugotowane!! przepyszne!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    Przetestowałam... Super :) Gruszka z goździkiem rewelacja. Bardzo polecam.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!