zobacz film Krewetki zapiekane w pomidorach

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

Krok 1: Przygotowujemy marynatę

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy.

Krok 2: Pieczemy pomidory

Pomidory przekrawamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.

Krok 3: Smażymy krewetki

Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2354 dni temu
    STRASZNE!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1397 dni temu
    Potwierdzam !!! Najgorszy przepis jaki w życiu wypróbowałam.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!