Kruche ciasteczka z orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • folię spożywczą
  • wałek
  • dużą blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia

KROK 1: siekamy składniki kruchego ciasta

Kruche ciasteczka z orzechami - Siekamy składniki kruchego ciasta

Dwa rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody.

 

KROK 2: schładzamy ciasto

Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

KROK 3: gotujemy masę orzechową

Kruche ciasteczka z orzechami - Gotujemy masę orzechową

Orzechy drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia.

 

KROK 4: rozwałkowujemy kruche ciasto

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: nakładamy karmelizowane orzechy na ciasto

Kruche ciasteczka z orzechami - Nakładamy karmelizowane orzechy na ciasto

Na cieście równomiernie rozkładamy karmelizowane orzechy. Delikatnie dociskamy.

 

 

KROK 6: pieczemy

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

KROK 7: kroimy na porcje

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy w prostokąty lub kwadraty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1514 dni temu
    Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1514 dni temu
    Korzystamy ze standardowej blachy piekarnikowej :)
  • Gość Gość
    2978 dni temu
    Czekamy na filmiki z Pawłem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2982 dni temu
    Przepis fajny, tylko filmiku brak a bardzo lubię oglądać Pawła Małeckiego ;) Będzie robić rzeczy na Wielkanoc? Bo w ubiegłych latach było ich dużo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2982 dni temu
    Drogi Gościu, nie do każdego przepisu mamy filmik :) Czekaj cierpliwie! Wielkanoc tuż, tuż! A wraz z nią pojawią się z pewnością pyszne przepisy! :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!