Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Krok 1: Marynujemy mięso
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Podgotowujemy brokuły
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
Krok 3: Mięso smażymy z warzywami
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.
Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!
Kurczak z brokułami w wersji azjatyckiej — sposób na pyszny posiłek
Szukasz nietypowego pomysłu na pyszny obiad? Kurczak z brokułami po azjatycku sprawdzi się idealnie w tej roli. W naszym przepis na kurczaka z brokułami po chińsku znajdziesz nie tylko kurczaka i brokuł, ale także aromatyczne boczniaki, które nadają całej kompozycji wyjątkowego, lekkiego charakteru.
W jaki sposób przyrządzić idealnego kurczaka z brokułami? Kluczem do uzyskania doskonałego smaku i aromatu są świeże składniki wysokiej jakości. Do gotowania użyj dobrego mięsa klasy A lub z ekologicznej hodowli. Wybierz małe, nieprzerośnięte filety lub polędwiczki i zamarynuj je przed usmażeniem, aby uzyskać idealnie doprawionego, soczystego kurczaka.
Również brokuły, boczniaki, sos sojowy i inne składniki powinny odznaczać się wysoką jakością i świeżością. Dania smażone w woku (a więc w niezwykle wysokiej temperaturze) przyrządza się tylko przez kilka minut, dzięki czemu warzywa i inne składniki zachowują swoją naturalne właściwości, chrupkość oraz soczystość. Jeśli użyjesz do swojego kurczaka z brokułem warzyw, które zalegają w lodówce od dawna, efekt będzie odwrotny — warzywa będą wiotkie i szybko nasiąkną tłuszczem.
Jeśli chcesz, żeby brokuły były bardziej miękkie, sparz je we wrzątku przed dodaniem na woka. Przepadasz za warzywami w wersji al dente? Możesz śmiało pominąć ten krok na rzecz nieco dłuższego smażenia brokułów.
Oryginalny pomysł na obiad z brokułami i kurczakiem
Zamieszczony wyżej przepis na kurczaka z brokułami i boczniakami to tylko jedna z wielu pysznych propozycji, którą można przyrządzić z tych składników. Żeby przygotować pyszną pierś z kurczaka z brokułami na patelni, w woku lub w piekarniku należy zadbać o dobór odpowiednich przypraw.
To właśnie dzięki nim jesteś w stanie przeistoczyć tak proste składniki, jak kurczak czy brokuły w zdumiewające dania, które zachwycają swoją głębią smaku i aromatu. Nie bój się przypraw i ziół, zadbaj także o użycie takich dodatków jak cebula, czosnek lub papryczka chili. Gwarantujemy Ci, że połączenie kurczaka z brokułami i czosnkiem to prawdziwa poezja smaku!
Do przygotowania smakowitego obiadu z brokułami i kurczakiem możesz użyć także innych ulubionych warzyw np. cukinii, bakłażana, pomidorów, marchewki, groszku cukrowego czy pora, a całość dosłodzić odrobiną mleczka kokosowego i miodu. Nie chcesz zbytnio kombinować ze składnikami? Poeksperymentuj z dodatkami!
Brokuły z kurczakiem i boczniakami doskonale łączą się z ryżem jaśminowym lub basmati, ale równie pysznie smakują w połączeniu z pieczonymi ziemniakami lub jako farsz do naleśników czy tortilli. Wykorzystaj nasz przepis, zainspiruj się i przygotuj pyszny makaron z boczniakami i kurczakiem oraz chrupiącymi brokułami. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Kaczka po pekińsku
- Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Śledź świeży pieczony
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Miska warzyw
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Jackfruit w sosie teriyaki
Komentarze (3)
10 dni temu
Przepis kiepsko napisany nie po kolei, może zamysł dobry ale napisane bezsensu
odpowiedz
1229 dni temu
kolejność działań kiepska, polecam przeczytać i samemu poukładać to logiczniej. Polecam 3 dodatkowe rzeczy - można dodać trochę makaronu, ze 100g, góra 200 (u mnie rurki razowe), może być ugotowany razem z kostkami rosołowymi (sam dałem 1,5 warzywnej i 1 kurczak - makaron przejdzie nieco smakiem, choć za jakiś czas zrobię test, czy warto, bo bez tego może lepiej by kontrastował). Makaron gdy się ugotuje wyjąć ( żeby nie rozmiękł). Bulionu wyjdzie trochę więcej, więc poszukać w internecie i zrobić osobno trochę sosu śmietanowo-serowego (więc jakieś 100-200ml bulionu - trudno powiedzieć - się przyda, warto odżałować nieco i wybrać jakiś bardziej aromatyczny ser, np. parmezan, bo i tak pewnie ze 100g wystarczy). Na koniec, gdy wszystko gotowe oprócz orzeszków dodać też posiekaną pietruszkę - dodaje fajnej świeżości (orzechów sam dałem więcej, a pietruszki ma być już góra połowa tego, co orzeszków) Dodam jeszcze - nie używałem woka, a patelni, więc może to ma związek - ale kurczaka smażyłem trochę dłużej niż w przepisie (z 15 min łącznie?), dymkę (główki) dorzuciłem do niego po jakichś 3-5 minutach, po usmażeniu zdjąłem wszystko z patelni. Boczniaki z brokułami (oraz posiekanym szczypiorem z dymki) wrzuciłem prawie razem (boczniaki leżały z 2-3 min dłużej), a kurczaka z dymką dorzuciłem z powrotem jak już część bulionu odparowała. Całość wyszła RE-WE-LA-CYJNIE, kontrasty i przełamania smaków robią niesamowitą robotę, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie kiedykolwiek ugotowałem.
odpowiedz
1990 dni temu
Kiepski przepis. Może z założenia dobry ale kolejności działań pomieszane.
odpowiedz