Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 1 duże naczynie żaroodporne3
  • 4 mniejsze naczynia żaroodporne
  • ręcznik papierowy
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)

Przygotowanie

Trybujemy kurczaka: odcinamy skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej (odstawiamy, nie będziemy ich używać). Następnie wycinamy uda, nacinamy skórę i mięso tuż przy torebce stawowej (staramy się pozostawić przy korpusie jak najmniej mięsa). Wycinamy 2 polędwiczki znajdujące się w pobliżu ud. Odcinamy skrzydełka przy drugiej torebce stawowej. Piersi przy korpusie odcinamy, wbijając nóż tuż przy kości, delikatnie, końcówką noża, oddzielając mięso od kości. Gdy dotrzemy do przedniej torebki stawowej, nóż prowadzimy wzdłuż kości i torebki stawowej w dół (powinniśmy odciąć piersi z kawałkami skrzydełek). Uda oczyszczamy z kości (nacinamy skórę, skrobiemy nożem ku dołowi, odcinamy oczyszczoną kość), następnie za pomocą końcówki noża wycinamy mięso, aż poczujemy kość, którą wycinamy (staramy się przy tym nie pozostawić przy kości mięsa). Korpus i pozostałe części kurczaka (używamy ud, piersi i polędwiczek) pozostawiamy na rosół.

Palcem podnosimy skórę piersi kurczaka (nie odrywamy jej zupełnie). Między skórę i mięso wkładamy ser gorgonzola, który przyciskamy do mięsa. Ser przykrywamy skórą i delikatnie naciskamy, aby ser równomiernie rozłożył się na mięsie. Uda pozbawione kości również faszerujemy serem gorgonzola, zawijamy (powinno zostać ok. 20 g sera na wyłożenie na wierzch mięsa). Mięso doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.

Za pomocą widelca lub noża delikatnie nakłuwamy pomidorki koktajlowe i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z cukinią pokrojoną w słupki. Na warzywach układamy kurczaka. Oliwki odsączamy, dodajemy je do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy winem. Dodajemy pół pęczka świeżego tymianku pociętego za pomocą nożyczek. Na wierzch wykładamy pozostałą część sera gorgonzola oraz 10 g masła. Brzegi naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30-40 minut.

Clafoutis z bakłażana

W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącym tłuszczu smażymy pierwszą część bakłażana pokrojonego w kostkę, od czasu do czasu mieszając (najpierw bakłażany kroimy na pół, solimy, odczekujemy pół godziny, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę). Podsmażamy bakłażana na gorącej oliwie do uzyskania delikatnie złotego koloru. Następnie bakłażan wkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (w celu pozbycia się tłuszczu). Czynność powtarzamy z pozostałą częścią bakłażana.

Do czystej miski dodajemy 3 jaja, dodajemy śmietanę (niewielką ilość śmietany odstawiamy). 1 łyżeczkę skrobi mieszamy z pozostałą ilością śmietany, tak by nie pojawiły się grudki, dodajemy do jajek. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz pociętym świeżym tymiankiem (niewielką ilością, pozostałą ilość pozostawiamy do dekoracji). Całość mieszamy. Bakłażan rozdzielamy równo do 4 mniejszych naczyń żaroodpornych. Równomiernie do wszystkich naczyń rozdzielamy kozi ser (kładziemy go na wierzch). Całość zalewamy jajkami ze śmietaną i tymiankiem, za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch clafoutis. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15-20 minut.

Jak podawać

Clafoutis i kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Pomyłka, teraz zauważyłem, że są wymienione, tylko razem z tymiankiem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    W liście składników zapomnieliście o pomidorach...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    Kacper, mamy nadzieję, że powalisz teściów kulinarnym kunsztem :)

    odpowiedz

  • Kacper Żwir Kacper Żwir
    1627 dni temu
    Nareszcie film działa :) Już się bałem ze nie będe miał skąd wziąć przepis na jutrzejszy obiad, bo teściowie przychodzą więc trzeba zabłysnąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    No.. W końcu działa...

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    1630 dni temu
    Niestety mi również film nie działa, co ciekawe tylko ten Error loading player: No playable sources found Stąd ta przewaga Karola w tym tygodniu?? :>

    odpowiedz

  • Adam Ritz Adam Ritz
    1630 dni temu
    Niestety film się nie odtwarza. Szkoda bo po kilku ostatnich przepisach polubiłem gust kulinarny Pascala. Mam nadzieję, że błąd zostanie poprawiony jeszcze w tym tygodniu, gdyż jest to zapewne wybitne danie i pragnę je zrobić. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    1630 dni temu
    Dlaczego mój komentarz został usunięty ? Lidl chce zamazać wszelkie ślady po tej usterce ? Zabawne.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1630 dni temu
    W przepisie jest potrzebne wino, ale w składnikami nie podano, ile jest go potrzeba. Szklanka czy wiecej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1630 dni temu
    Film nie działą... Okrasy jest ok a Pascala nie wyrzuca błąd.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram