Sałatka z brokułem i jajkiem

Przygotuj wcześniej:

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Oba składniki wystudź do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

SAŁATKA

Paprykę kroimy w dość drobną kostkę, mortadelę w paski, a kapary i jajka w ćwiartki. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

DRESSING

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w miseczce i bardzo dokładnie mieszamy.

PODANIE

Przygotowaną sałatkę zalewamy dressingiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami

PRZYGOTUJ

  • blender
  • rózgę
  • mikser

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES

Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku, który nie odparował) blendujemy.

W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z brązowym cukrem na puszystą pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

Do sypkich składników dodajemy mleko oraz ugotowaną, zmiksowaną dynię. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy olej z pestek dyni i ubite jajka z cukrem. Delikatnie mieszamy.

Krok 2: SMAŻYMY PANCAKES

Pancakes smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

Krok 3: KARMELIZUJEMY BANANY

Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany z obu stron.

Krok 4: PODAJEMY PANCAKES

Pancakes podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.

Śniadaniowe burrito z jajecznicą

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • łopatkę silikonową

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.

Patelnię ponownie ustawiamy na ogniu, rozmącamy żółtka i mieszamy całość. Opcjonalnie: smażymy jajecznicę dłużej, jeśli chcemy uzyskać większy stopień ścięcia jaj.

KROK 2: KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU

Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki, pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry. Plastry awokado skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Pomidor kroimy w plastry i oprószamy solą.

Awokado i pomidor wykładamy na tortille, a na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej jajecznicę.

KROK 3: ZWIJAMY BURRITO

Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.

KROK 4: PODPIEKAMY BURRITO

Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.

Jajko pieczone w awokado

Przygotowanie

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

Świąteczna owsianka

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: Mieszamy składniki

Do misy urządzenia wlewamy mleko i syrop klonowy. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy je kopystką, a następnie wybieramy program – własne ustawienia – 15 min/90°C/obr. 1.

KROK 2: Dekorujemy owsiankę

Owsiankę przelewamy do miseczek. Dekorujemy orzechami włoskimi, pokruszonymi chipsami z truskawek. Możemy również użyć owoców sezonowych.

Gulasz z batatów

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • tarkę o małych oczkach

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ,CZOSNEK, IMBIR I CHILI

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę.

KROK 2: DODAJEMY BATATY I CIECIERZYCĘ

Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: GOTUJEMY GULASZ

Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.

KROK 4: ZALEWAMY GULASZ BULIONEM

Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego.

KROK 5: DODAJEMY PIETRUSZKĘ I AWOKADO

Gulasz podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.

Kokosowe krewetki z sosem mango

Przygotuj:

  • blender ręczny lub kielichowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.

KROK 2: OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE

Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.

KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI

Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

WSKAZÓWKA! Ilość oleju warto dostosować do wielkości naczynia, w którym będziemy smażyć krewetki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.


Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudezenia. 

Klopsiki

Mięso karpia pozbawione skóry i ości mielimy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki i suszone morele pokrojone w drobną kostkę oraz suszone żurawiny, doprawiamy mielonym, białym pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy ugotowaną, ostudzoną kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo. Opcjonalnie możemy dodać do farszu świeżą kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą rąk. Z wyrobionej masy formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru. Smażymy je na małym ogniu tak, żeby w środku były jeszcze surowe. Przysmażone klopsiki przekładamy na talerz. Przed podaniem wkładamy je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.

Sos

1 ząbek czosnku kroimy w plasterki smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki. Kiedy czosnek się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. Całość zalewamy czerwonym winem. Dodajemy 1 łyżeczkę powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny. Sos redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej. Całość mieszamy i w dalszym ciągu redukujemy sos.

Gotowy sos wykładamy na talerz, na sosie układamy klopsiki z karpia. Dekorujemy listkami kolendry.

Kurczak curry z ananasem

Przygotuj

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski, mniej więcej równej wielkości. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

Podsmaż

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.

Wskazówka: Możesz użyć ananasa i soku z ananasa z puszki.

Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Możemy też zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).

Podaj

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Potrawka z kurczaka

PRZYGOTUJ:

  • durszlak

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Opłucz pod zimną wodą i odcedź na durszlaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę. Kiedy zawartość patelni zacznie się pienić, wlewamy ciepły bulion i cały czas mieszamy, aż całość nieco zgęstnieje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną bulionu lub wody.

Krok 2: GOTUJEMY POTRAWKĘ

Marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z mrożonym groszkiem i mięsem obranym z udek kurczaka. Całość gotujemy ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 3: PODAJEMY DANIE

Potrawkę z kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy natką pietruszki.


Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIECZEMY PINSĘ

Cebulę kroimy w talarki, a parmezan ścieramy na tarce. Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 30 g oliwy i oprószamy 80 g tartej mozzarelli. Następnie na placek wykładamy szpinak, cebulę i 50 g startego parmezanu. Tak przygotowaną pinsę pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

KROK 2: ZAWIJAMY PINSĘ

Upieczoną pinsę wyjmujemy z piekarnika i układamy na niej plastry mortadeli. Całość rolujemy za pomocą papieru do pieczenia, tak aby łączenie było na spodzie. Tak przygotowany rulon skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy pozostałymi serami. Zrolowaną pinsę ponownie podpiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

KROK 3: PODAJEMY PINSĘ

Gotowy rulon z pinsy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Danie możemy podawać oprószone bazylią.


Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem

Krok 1: Kroimy ananasa

Ananasa kroimy w ćwiartki, obieramy i usuwamy zdrewniały rdzeń. Miąższ kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2: Przygotowujemy dressing

Papryczkę chili pozbawiamy nasion. Dymki i papryczkę drobno siekamy. Orzeszki ziemne grubo siekamy. Mieszamy z chili, cebulą dymką, 1-2 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki, miodem i olejem, doprawiamy solą.

Krok 3: Podajemy sałatkę

Rukolę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Awokado kroimy na pół i pozbawiamy pestek, owoce obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Rozkładamy z rukolą i ananasem na talerzach i polewamy dressingiem.

Faszerowane bataty

Przygotuj 

  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku
  • blender

Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia

Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut (najlepiej na całą noc). Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, oliwą z oliwek i mąką ziemniaczaną. Tofu dokładamy do batatów.

Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Całość pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach tofu obracamy, aby się równomiernie zarumieniło.

Krok 2: Przygotowujemy sos orzechowy

Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.

Krok 3: Faszerujemy bataty

Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Zupa krem z kawałkami kurczaka

Przygotuj

  • blender

Krok 1: Kapustę i ziemniaki drobno kroimy

Łączymy składniki marynaty

Kapustę i ziemniaki drobno kroimy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, kminu i imbiru. Udka zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy mięso i obieramy z kości, rwiemy na małe kawałki.

 

 

Krok 2: Do wywaru dodajemy przesmażone ziemniaki i kapustę

 Farsz nakładamy na schab

Do wywaru po udkach, dodajemy przesmażone ziemniaki i kapustę, gotujemy do miękkości, około 35 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy zupa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą, aby uzyskać zawiesistą i lekko kremową konsystencję.

 

Krok 3: Kawałki kurczaka dodajemy do zblendowanej masy

Łączymy składniki marynaty

Kawałki kurczaka dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy.

 

 

 


Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub większy garnek
  • blender

Krok 1: Dusimy uda

Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na patelni grillowej z podgrzaną niewielką ilością oleju układamy uda skórą do dołu. Obsmażamy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni i układamy na dnie żeliwnego naczynia, ustawionego na średnim ogniu. Dodajemy gałązki bazylii, masło pokrojone w kostkę, suszone oregano. Kiedy masło się rozpuści, uda zalewamy białym winem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Zagotowujemy. Następnie dusimy na małym ogniu przez 45 minut pod przykryciem. Sos, który powstanie podczas duszenia udek odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Krok 2: Przygotowujemy sałatkę

Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.

Zamarynowaną cukinię i paprykę grillujemy z obu stron około 10-15 minut. Przekładamy je na talerz. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy z powrotem do miski, w której się marynowały. Dodajemy dymki pokrojone w kostkę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma listkami świeżej bazylii.

Krok 3: Parujemy ziemniaczki

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.

Krok 5: Podajemy danie

Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.