Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
Krok 1: Łączymy sypkie składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę miksujemy, oba rodzaje mąki przesiewamy. W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
Krok 2: Łączymy mokre składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w dużej misce ze wszystkimi mokrymi składnikami oprócz wiśni i mieszamy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy muffinki
Składniki mokre dodajemy do sypkich i dokładnie mieszamy. W formie do muffinów umieszczamy papierowe papilotki. Masę rozkładamy do papilotek do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
Krok 4: Przygotowujemy polewę
W garnku zagotowujemy śmietankę. Czekoladę miksujemy i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, i odstawiamy na około 15 minut. Wystudzone muffiny polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!
Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Piernik staropolski
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Wytrawne muffinki
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Ciasteczka żurawinowe
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Muffiny z wiśniami
- 4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
- Zielona maślanka
- Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
- Bezy z marakują
Komentarze (7)
336 dni temu
pyszne muffinki i polecam je wszystkim
odpowiedz
1113 dni temu
Moje wyszły dosyć suche, ale to chyba zasługa maki kukurydzianej. Nie zmienia to faktu ze w smaku są ciekawe.
odpowiedz
1772 dni temu
Czekoladę
odpowiedz
2006 dni temu
Zamiast ksylitolu chciałabym zastosować cukier trzcinowy. Jaka będzie jego proporcja? :)
odpowiedz
2005 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2213 dni temu
Hmm mala nieścisłość - jogurtu mają być 4 łyżki jak na filmiku czy 400 ml ? bo to dość znacząca różnica? :)
odpowiedz
2213 dni temu
Daria chwilkę później mówi w filmie, że dodała więcej jogurtu, łącznie właśnie 400 ml :)