• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Orzechy laskowe posiekać. Skórki kandyzowane pokroić w drobniejszą kostkę. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Cukier brązowy zmielić na mączkę. Żółtko oddzielić od białka. Cztery białka delikatnie ubić, aby były lekko białe. Dodać miód, żółtko i cukier brązowy. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie należy wsypać zmielone migdały i mąkę. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać orzechy laskowe, skórkę pomarańczową i cytrynową. Dobrze połączyć z wszystkimi składniki, aż powstanie jednolita masa. Ciasto piernikowe nakładać na opłatki za pomocą łyżki. Należy zostawić niecały centymetr od brzegu opłatka wolny, natomiast w górę ciasto powinno być dość grube. Wtedy pierniczki będą wyższe. Tak przygotowane ułożyć na blasze. Dekorujemy migdałami. Najlepiej w postaci całych, ale słupki czy płatki też się sprawdzą. Odstawiamy je na 24 godziny. Pierniki z wierzchu muszą wyschnąć. Gotowe do pieczenia pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 12-15 minut. Wszystkie lukrujemy.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram