Ogórki kiszone

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gliniane naczynie lub wyparzone słoiki
  • solankę

Krok 1: Układamy ogórki

Układamy ogórki

W wyparzonym glinianym naczyniu układamy umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo, w kilku warstwach.
 

 

 

Krok 2: Układamy dodatki

Układamy dodatki

Pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu układamy dodatki – gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i liście.


 

 

Krok 3: Zalewamy ogórki solanką

 Zalewamy ogórki solanką

Całość zalewamy solanką, tak aby ogórki były nią pokryte całkowicie. Naczynie przykrywamy talerzykiem oraz gazą. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy.

Jeśli chcemy przygotować ogórki w słoikach – postępujemy tak samo, pamiętając przy tym, by ogórki były całkowicie pokryte solanką.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    678 dni temu
    Gorczycę dodaje się do korniszonów ale nigdy do ogórków kiszonych bo maję gorzki smak, to jest najczęstszy błąd producentów :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    346 dni temu
    Absolutna prawda, kiszone to nie korniszony, nie wolno dodawać do korniszonów gorczycy bo się źle komponuje smak. Jestem zawiedziony że autor tego nie wie... :-(
  • Gość Gość
    1622 dni temu
    łyżka stołowa soli na litr wody.... zalewamy nie gorącą a zimną wodą. Kiszenie to fermentacja bakteriami z rodziny lactobacilus

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Nikt nie pisze o zalewaniu gorącą wodą. Ważne jednak, by była ona przegotowana, wystudzona do temperatury pokojowej.
  • Gość Gość
    1687 dni temu
    Ja od zawsze stosuję przepis Babci, na litr wody płaska łyżka soli, do tego koper, czosnek i chrzan, a póżniej jak kto lubi, czasem ziele angielskie, czasem pieprz, czasem gorczycę, czasem liście czegoś z ogrodu. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    346 dni temu
    Nie dodaje się gorczycy ani ziela angielskiego bo to nie korniszony !!!
  • Pytam Pytam
    1725 dni temu
    Z tą ilością soli to chyba pomyłka? Może miało być 5g a nie 50?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Do zrobienia solanki używamy 50 g soli czyli 8 płaskich łyżeczek.
  • Basiek Basiek
    2091 dni temu
    Ja nie daję gorczycy i wszyscy się zajadają ogórkami mojej roboty. I zalewam gorącą solanką. Pycha!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    A ja zalewam solanką z ujęcia w Kołobrzegu i to dopiero są cud ogórki. Po kilku dniach wkladam słój do lodówki i są extra chrupkie.
  • Gość Gość
    678 dni temu
    Dokładnie tak, gorczycy do kiszonych się nie dodaje tylko do korniszonów !
  • Gość Gość
    2430 dni temu
    Tak przygotowane ogórki w słoikach trzeba pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2430 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy jak bardzo ukiszone ogórki chcesz uzyskać :) Pasteryzacja przerywa proces kiszenia, więc pasteryzujemy tylko ogórki, które już są ukiszone, wtedy można przechowywać je nawet latami, a mimo to nadal będą twarde. Gdy po przygotowaniu ogórków, odstawisz je w ciepłe miejsce, woda powinna zrobić się mętna, a ogórki zmienią kolor - wtedy możesz poddać je pasteryzacji i przenieść w chłodne miejsce :)
  • Gość Gość
    2419 dni temu
    Nie trzeba. Ogórki mogą być zalane gorącą solanką, wtedy po prostu szybciej się " przegryzą"

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!