Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Orzechowy biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem na sztywną masę. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy powoli po jednym żółtku, a potem mielone orzechy. Gotową masę wylewamy na płaską blachę wyłożoną pergaminem i formujemy prostokąt. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 10 minut. Z jeszcze lekko ciepłego ciasta formujemy roladę, aby ciasto trzymało formę i zabieramy się za nadzienie.
Winny mus jabłkowy:
Pokrojone w kostkę jabłka posypujemy cynamonem i dusimy w garnku przez ok. 15 minut na małym ogniu. W tym czasie mieszamy galaretkę z winem i odstawiamy. Gdy jabłka zmiękną wlewamy winną galaretkę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Studzimy.
Wykańczanie i dekoracja:
Gdy mus już lekko stężeje, rozwijamy roladę i rozsmarowujemy go na orzechowym cieście, po czym z powrotem zwijamy. Schładzamy roladę przez ok. 2 godziny w lodówce do całkowitego stężenia. Można ją posypać mielonymi migdałami i podać z pokrojonym w plasterki jabłkiem.
Komentarze (0)
zobacz wszystkie