Owoce pod chrupiącą kruszonką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne (1 duże lub 6 mniejszych)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Krok 1: Oczyszczamy owoce

Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.

Krok 2: Zagniatamy kruszonkę

Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

Krok 3: Pieczemy owoce

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    106 dni temu
    Szybkie i pyszne ciasto, można je zrobić z jakichkolwiek owoców

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1820 dni temu
    Uwielbiam! Najlepszy możliwy poprawiacz humoru. W zależności od pory roku, albo owoce sezonowe(rabarbar+jabłka+truskawki=moje ulubione) albo owoce mrożone i/lub owoce z kompotu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1818 dni temu
    To prawda :) Też uwielbiamy owoce pod warstwą chrupiącej kruszonki!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!