Owsianka na mleku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1247 dni temu
    Polecam dodać jeszcze 1-2 łyżeczki cukru,

    odpowiedz

  • Karolina  Karolina
    1470 dni temu
    Owsianka bardzo dobra

    odpowiedz

  • mama mama
    1869 dni temu
    "sok gruszkowo-porzeczkowy – 350 ml" !!!! to chyba owsianka na soku z dodatkiem mleka???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1869 dni temu
    Dziękujemy za czujność! W przepisie wyrosło nam niepotrzebne "0": chodzi oczywiście o 35 ml soku do polania owsianki :) Już poprawiliśmy błąd.
  • Gość Gość
    1867 dni temu
    O jejku pomyliła się chodzi pewnie o 35 ml... Myśleć myslec 😁
  • Gość Gość
    1826 dni temu
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania, w przepisie jest 35 ml soku a nie 350
  • Gość Gość
    1799 dni temu
    35
  • Gość Gość
    1620 dni temu
    35 ml
  • Gość Gość
    1556 dni temu
    35 ml nie 350, prosze czytac ze zrozumieniem. Pozdrawiam :)

Owsianka na mleku – szybkie i pożywne śniadanie

Jeśli wydaje Ci się, że owsianka na mleku to danie tylko dla dziecka, grubo się mylisz. Niewiele jest tak pożywnych, pełnych makroskładników, a jednocześnie pysznych śniadań! Płatki owsiane z mlekiem to również opcja na bardzo szybkie danie, które – wbrew pozorom – możesz podawać na przeróżne sposoby. Ale o tym za chwile. Teraz skupmy się na tym, dlaczego owsianka z mlekiem jest tak genialna!

Płatki owsiane na mleku to śniadanie, które zrobisz w 5 minut. Dosłownie. Nie musisz stać przy kuchni przez pół godziny, by zrobić pyszny posiłek na rozpoczęcie dnia. Wystarczy kilka minut. A to ogromna zaleta dla zawsze zabieganych, ale również dla tych, którzy na głodniaka nie są w stanie zrobić nic więcej, niż połączenie ze sobą kilku składników i włączenie płyty grzewczej. To również idealny posiłek dla najmłodszych. Ale nie tylko – możecie zajadać owsiankę całą rodziną, wspólnie siadając do stołu i wiosłując łyżkami w miskach pełnych dobroci.

Skoro mowa o rodzinnym śniadaniu…owsianka nie zawsze brzmi jak danie idealne. Niektórym kojarzy się z dość nieapetycznie wyglądającą papką, która ani ze smakiem, ani z przyjemnością, nie ma wiele wspólnego. Czas wreszcie odczarować owsiankę! To danie jest genialne i będziemy to powtarzać w kółko, aż wszyscy to zrozumieją. Dlaczego? Bo możesz użyć tu różnych płatków owsianych i różnych dodatków, tworząc dzięki temu całe mnóstwo śniadań. Owsiankę zrobisz z płatków owsianych, ale też orkiszowych, żytnich, gryczanych, jaglanych czy jęczmiennych. Nie wspominając już o tym, że z kasz możesz zrobić gryczankę, komosankę, amarantusankę czy jaglankę. Brzmi niecodziennie, smakuje wyśmienicie. Dziś skupimy się jednak na owsiance.

Owsianka to danie, które zrobisz tylko z dwóch składników – mleka i płatków owsianych. Ale, jak dobrze wiesz, niewielka ilość składników to doskonała baza do eksperymentów. Pierwszym z nich jest oczywiście zastąpienie mleka krowiego innym – na przykład owsianym, kokosowym czy ryżowym. To świetna opcja dla wegan, ale nie tylko. Taką owsiankę możesz przygotować na przykład maluchowi uczulonemu na białko mleka krowiego (jednak nie na mleku ryżowym, którego nie zaleca się dzieciom ze względu na obecność arsenu). Jeśli chcesz, by owsianka była pełna smaku, a jednocześnie gęsta i sycąca, użyj wybranego przez siebie mleka z dodatkiem mleczka kokosowego. Będzie pysznie!

Kolejną możliwą wariacją na temat owsianki jest oczywiście skorzystanie z różnych rodzajów płatków. Masz do wyboru nie tylko płatki górskie lub błyskawiczne, z których korzysta się najczęściej, ale też inne produkty dostępne w Lidlu. Płatki orkiszowe czy żytnie to fantastyczna alternatywa dla płatków produkowanych z owsa zwyczajnego. Znajdziesz je oczywiście w każdym Lidlu! Jeśli jednak zależy Ci na jak najszybszym śniadaniu i miękkiej owsiance, to płatki błyskawiczne – jak wskazuje sama nazwa – zrobią się najszybciej.

Co jeszcze? Pyszna owsianka nie byłaby taka smaczna, gdyby nie dodatki. Co dodać do owsianki? Moglibyśmy napisać o tym książkę. Ekspresową owsiankę możesz zrobić na mleku z dodatkiem soku z wiśni, porzeczek czy innych owoców, które akurat masz w domu. Idealnie sprawdzą się tu soki ze słoika, zrobione na zimę. Ale sok to oczywiście nie wszystko. Owsianka idealnie smakuje także z samymi owocami – od jabłek przez gruszki aż po melona czy mango. Smak dobrany w sam raz do pory roku i Twoich kubków smakowych. Co jeszcze może się znaleźć w owsiance? Przyprawy! Imbir, kurkuma, cynamon, goździki, a może cała mieszanka piernikowa? Owsianka, zwłaszcza zimą, smakuje fantastycznie z dodatkiem właśnie takich przypraw.

Jeśli uważasz, że owsianka jest smaczna wyłącznie z owocami, musimy Cię zaskoczyć. Świetnie smakuje również w wersji warzywnej – na przykład ze słodkim groszkiem, marchewką czy szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Nie wspominając już o tym, że możesz dodać do niej jajko sadzone lub ugotowane. Tak, owsianka to całe mnóstwo pomysłów i smaków – w sam raz na śniadanie. Niezależnie od dnia, pory roku czy nastroju, owsianka zawsze sprawdzi się jako idealny posiłek.

Jak zrobić owsiankę na mleku? Sprawdzony pomysł na pyszne śniadanie

Jak zrobić owsiankę na mleku? No tak, o tym jeszcze nie powiedzieliśmy. Wiesz już, że przepis na owsiankę może wyglądać przeróżnie – nie tylko owocowo, ale i warzywnie. Dzisiaj jednak mamy dla Ciebie dość tradycyjny przepis na owsiankę na mleku, którą zrobisz w pięć minut. Zaczynamy?

Przygotuj 20 gramów płatków owsianych i 150 mililitrów mleka. Umieść wszystko w garnku i zagotuj. Następnie zdejmij z płyty i poczekaj około 10 minut, aż płatki napęcznieją. W tym czasie owsianka ostygnie, a Ty możesz polać ją sokiem gruszkowo-porzeczkowym.

Jak zrobić owsiankę z owocami? Bardzo podobnie, choć jeśli chcesz, by owoce się rozpadły, gotuj owsiankę razem z nimi przez kilka minut. Tak robi się na przykład z jabłkami, które pod wpływem temperatury miękną i stają się aksamitne. Jeśli chcesz, by owsianka zawierała kawałki owoców, na przykład maliny czy truskawki, wystarczy dorzucić je do prawie gotowego śniadania lub po prostu posypać nimi owsiankę już w misce. To ozdobi danie i sprawi, że domownicy będą chcieli zajadać je jeszcze chętniej. Jak zrobić płatki owsiane na mleku, które będą bardzo gęste? Wystarczy zmienić proporcje i dodać troszkę więcej płatków bądź też dłużej gotować, by płyn wyparował. To najlepszy, choć trochę dłuższy sposób na idealne płatki owsiane na mleku. Proporcje są tu ważne, gdyż zbyt duża ilość płatków w garnku może szybko się przypalić, jeśli dolejesz za mało mleka. Pamiętaj również o mieszaniu od czasu do czasu, by upewnić się, że nic nie przywarło do dna.

Wiesz już, jak ugotować owsiankę na mleku. Mówiliśmy, że nie jest to zbyt skomplikowane. Teraz czas tę teoretyczną wiedzę zamienić w praktyczną.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!