Paszteciki z grzybami i soczewicą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ściereczkę bawełnianą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Delikanie podgrzewamy mleko (tak, aby można było włożyć do niego palec). Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia. 

KROK 3: ROBIMY PASZTECIKI

Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość  1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Logopedzia Logopedzia
    1197 dni temu
    Jeśli mam tylko suche drożdże to ile powinnam dodać do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1197 dni temu
    Logopedziu, przy przeliczaniu należy ilość drożdży świeżych podzielić na pół. W tym przypadku potrzebne będzie więc 15 g drożdży suszonych :)
  • Gość Gość
    1202 dni temu
    tak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1564 dni temu
    Czy można użyć suszonych grzybów?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1567 dni temu
    Czy paszteciki zrobione 22.12 wytrzymają do wigilii? Czy przepis jest na 4 sztuki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1567 dni temu
    Paszteciki najlepiej smakują na świeżo. Możesz zrobić wcześniej i zamrozić. Dwa dni przed Wigilią również powinno być okej. Jeśli chodzi o ilość z tego przepisu wychodzą 4 duże paszteciki. Zawsze możesz zrobić je mniejsze :)
  • Maria S. Maria S.
    1924 dni temu
    Czy można w tym przepisie użyć mąki innej niż pszenna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1924 dni temu
    Nie rekomendujemy tutaj zamiany na inną mąkę.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!