zobacz film Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • cedzak do makaronu

Krok 1: SMAŻYMY INDYKA

Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.

Dodajemy masło, curry i skórkę startą z limonki. Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.

Krok 2: GOTUJEMY SOS

Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.

Krok 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.

Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.

Dodajemy szpinak i mieszamy składniki, aż liście zmniejszą nieco swoją objętość.

Krok 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • po obiadku po obiadku
    832 dni temu
    Pieprz zamieniam na pieprz ziołowy, dodaje pokrojoną w słupki paprykę czerwoną, a szpinak, z uwagi na rzadkość sosu, smażę na maśle osobno - jest pyszne! Nie za bardzo pasują mi do tego przepisu pieczarki. Następnym razem spróbuje bez, lub podsmażę osobno, gdyż rozwadniają danie

    odpowiedz

  • Rafał Rafał
    1184 dni temu
    Zrobiłem, zjadłem. Uważa, że przepis wybitny, ale nie dawałem pieczarek :) i limonki tylko troszkę.

    odpowiedz

  • Lucy.dietetyk Lucy.dietetyk
    1333 dni temu
    Chciałam dodać swoją uwagę, jeśli chodzi o oleje w przepisie. Luowinno być oliwa z oliwek- do smażenia, natomiast olej z pestek winogron do skropienia. Nie wolno smażyć na takim oleju ponieważ staje się bardzo toksyczny. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • ewu1207 ewu1207
    1387 dni temu
    Ten makaron nie jest dobry, on jest BOSKI! Kocham ten przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    Zdecydowanie za dużo makaronu w przepisie! 3/4 tego wystarczy, inaczej nie czuć sosu :)

    odpowiedz

  • Natalia Spaczyńska Natalia Spaczyńska
    1814 dni temu
    Według mnie przepis jest super ! Osobiście nie dodalam szpinaku i limonkę zamieniłam na cytrynę,bo akurat to miałam w domu i wszystko świetnie się komponuje. Co do komentarza,że sos jest wodnisty to gdy doda się pieczarki i makaron to wszystko się łączy,a makaron "pije" to mleczko. I pieczarki są super !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1852 dni temu
    Przepis ok, dopóki nie doda się pieczarek! :) Polecam bez :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1871 dni temu
    Masakryczny przepis. Nie polecam. Wodnisty sos , zostaje sam makaron z warzywami. Nie wiem dlaczego kucharze umieszczają przepisy które nie nadają się do odtworzenia... porazka jedna wielka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1912 dni temu
    Drogi Gościu, określenie krojenia pieczarek w czosnek jest popularnym określeniem w świecie kulinariów i absolutnie nie jest żadną pomyłką. Krojenie w czosnek polega na krojeniu w ćwiartki, które swym wyglądem (zwłaszcza w odniesieniu do pieczarek) przypominają ząbki czosnku :) Aby wyzbyć się wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego. Warto sprawdzić, jak robi to Karol Okrasa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    800 dni temu
    Ja w instruktażu słyszę wyraźnie, że pan Karol mówi o krojeniu "w cząstki". :)
  • Gość Gość
    1912 dni temu
    No nie wiem, czy można wierzyć w ten przepis. W treści jest dodajemy liście bazylii, których nie ma w składzie a potem kroimy pieczarki w czosnek ??. Ciekawe ile jest jeszcze pomyłek i jakie w końcowym efekcie wyjdą te penne. Jak ktoś robi kopiuj wklej to niech to robi poprawnie, bo zapewne bierze za to pieniądze

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!