
PRZYGOTUJ
- blaszkę
- papier do pieczenia
- dwie patelnie
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- żeliwne naczynie z pokrywką
KROK 1
Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
KROK 2
Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
KROK 3
Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.
Upieczone mięso kroimy w plasterki, które układamy na talerzu. Nakładamy talarki ziemniaków, buraczki oraz owoce, z którymi dusiliśmy mięso. Danie polewamy gęsim tłuszczem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Komentarze (29)
1105 dni temu
Witam. Bardzo podoba mi się ten przepis. Chciałabym przyrządzić taka gęś na przyjęcie rodzinne na ok. 16 osób. Czy dla 8 sztuk piersi czas pieczenia znacznie się wydłuży? Zaznaczam że posiadam bardzo duże naczynie żeliwne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
1105 dni temu
Jeżeli kawałki mięsa w naczyniu żeliwnym nie będą na siebie nachodzić - nie, czas nie wydłuży się. Dla pewności polecamy doglądanie gęsi i kontrolę jej stopnia upieczenia.
1470 dni temu
Czy można piec w rękawie ?
odpowiedz
1469 dni temu
Oczywiście :)
1508 dni temu
Agata moze być żaroodporne- ja właśnie w takim robie- przepis jest bardzo smaczny polecam :-)
odpowiedz
1530 dni temu
Mam pytanie czy zamiast naczynia żeliwnego może być naczynie żaroodporne?
odpowiedz
1529 dni temu
Tak, można dokonać takiej zamiany :)
1534 dni temu
A czy kość usuwa się z piersi przed smażeniem?
odpowiedz
1533 dni temu
Tak :) ja właśnie jestem po smażeniu. Kaczka już się pieczę :)
1532 dni temu
Tak :)
1540 dni temu
wypróbowałem - genialne!!! Jadę na Orawę!!! :)
odpowiedz
1750 dni temu
Bardzo dobry przepis a gęś po prostu obłędna :) jak dla mnie 11/10
odpowiedz
1757 dni temu
gitara
odpowiedz
1868 dni temu
Danie pyszne. Naprawde polecam. Moja rodzina talerze wyczyscila. Sprobujcie.
odpowiedz
1884 dni temu
Nie mogłam się zdecydować, który przepis wykorzystać do przygotowania piersi z gęsi. Postanowiłam przygotować na obiad dwa rodzaje : 2 Piersi gęsi z grzybami i 2 piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawina. Muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę. ..... coś pysznego,rewelacyjne przepisy :) Uwielbiam gotować i na pewno będę serwować obiadki z przepisow kuchni Lidla.Muszę jeszcze dodać, że królik w sosie musztardowo-śmietankowy z białego wina jest także rewelacyjny. Polecam wsz y stkim przepisy.
odpowiedz
1882 dni temu
Basiu, mamy nadzieję, że będziesz sięgała również po inne nasze przepisy :) Dziękujemy za podzielenie się opinią!
1889 dni temu
Ahhh... trzymajcie kciuki za jutrzejszą niespodziankę :D <3
odpowiedz
1894 dni temu
Zrobiłam dzisiaj taką gęś i wyszła przepyszna :) dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
odpowiedz
1896 dni temu
Czy gęsi przed smażeniem nie trzeba doprawić? Zero soli?
odpowiedz
1895 dni temu
Gęś doprawiamy po smażeniu, przed pieczeniem :)
1897 dni temu
Niestety, ale przepis jest nieprecyzyjny. Brak jest informacji, czy mięso przed smażeniem wykrajać z kości, czy ma być smażone z kością. Jeśli ma być przygotowane z kością, to późniejsze pieczenie przez 45 minut da nam krwiste mięso, z którego "sika" krew po naciśnięciu widelcem. Niestety nie popisaliście się.
odpowiedz
1896 dni temu
W przepisie jest przygotowywana pierś gęsi bez kości. Pozdrawiamy.
1895 dni temu
SG dziwne pytanie...i jeszcze komentarz że ktoś sie nie popisał... masz jak BYK napisane że to PIERSI. widziałeś kiedyś PIERSI z kośćmi? Po drugie... jest filmik który możesz sobie obejrzeć i zobaczyć czy są tam kości czy nie....... Jedna rada: czytaj i oglądaj ze zrozumieniem :)
1899 dni temu
Witam, ja jestem odrobinę zdezorientowana jeżeli chodzi o czas pieczenia/duszenia gęsiny oraz temperaturę. Na takie same porcje tego samego mięsa (np.2 nogi lub 2 piersi) rozpiętość czasu obróbki podawana u Państwa w przepisach waha się od 45 minut (jak powyżej) do prawie 3 godzin (pan Okrasa). Czy można prosić o ujednolicenie? Pozdrawiam, bonbonella@vp.pl
odpowiedz
1899 dni temu
Drogi Gościu, wszystko zależy od sposobu przygotowania mięsa i efektu, jaki chcemy uzyskać. Zalecamy trzymania się konkretnego przepisu.
1902 dni temu
Jaką śmietaną? Może być 18?
odpowiedz
1901 dni temu
Proponujemy śmietankę 30%.
1903 dni temu
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?
odpowiedz
1902 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu.
zobacz wszystkie