zobacz film Pierś gęsi duszona z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami

Paweł z Podhala

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • dwie patelnie
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • żeliwne naczynie z pokrywką

KROK 1

Piersi gęsi duszone - smażymy mięso

Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

KROK 2

Piersi gęsi duszone - dodajemy śliwki

Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.

 

KROK 3

Piersi gęsi duszone - dodajemy buraczki

Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.

Upieczone mięso kroimy w plasterki, które układamy na talerzu. Nakładamy talarki ziemniaków, buraczki oraz owoce, z którymi dusiliśmy mięso. Danie polewamy gęsim tłuszczem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    344 dni temu
    Witam. Bardzo podoba mi się ten przepis. Chciałabym przyrządzić taka gęś na przyjęcie rodzinne na ok. 16 osób. Czy dla 8 sztuk piersi czas pieczenia znacznie się wydłuży? Zaznaczam że posiadam bardzo duże naczynie żeliwne. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    344 dni temu
    Jeżeli kawałki mięsa w naczyniu żeliwnym nie będą na siebie nachodzić - nie, czas nie wydłuży się. Dla pewności polecamy doglądanie gęsi i kontrolę jej stopnia upieczenia.
  • Gość Gość
    710 dni temu
    Czy można piec w rękawie ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    709 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    747 dni temu
    Agata moze być żaroodporne- ja właśnie w takim robie- przepis jest bardzo smaczny polecam :-)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    769 dni temu
    Mam pytanie czy zamiast naczynia żeliwnego może być naczynie żaroodporne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    769 dni temu
    Tak, można dokonać takiej zamiany :)
  • Agnieszka Agnieszka
    774 dni temu
    A czy kość usuwa się z piersi przed smażeniem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    773 dni temu
    Tak :) ja właśnie jestem po smażeniu. Kaczka już się pieczę :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    772 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    779 dni temu
    wypróbowałem - genialne!!! Jadę na Orawę!!! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    989 dni temu
    Bardzo dobry przepis a gęś po prostu obłędna :) jak dla mnie 11/10

    odpowiedz

  • mariusz mariusz
    997 dni temu
    gitara

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1108 dni temu
    Danie pyszne. Naprawde polecam. Moja rodzina talerze wyczyscila. Sprobujcie.

    odpowiedz

  • Basia Basia
    1124 dni temu
    Nie mogłam się zdecydować, który przepis wykorzystać do przygotowania piersi z gęsi. Postanowiłam przygotować na obiad dwa rodzaje : 2 Piersi gęsi z grzybami i 2 piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawina. Muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę. ..... coś pysznego,rewelacyjne przepisy :) Uwielbiam gotować i na pewno będę serwować obiadki z przepisow kuchni Lidla.Muszę jeszcze dodać, że królik w sosie musztardowo-śmietankowy z białego wina jest także rewelacyjny. Polecam wsz y stkim przepisy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1122 dni temu
    Basiu, mamy nadzieję, że będziesz sięgała również po inne nasze przepisy :) Dziękujemy za podzielenie się opinią!
  • Gusia Gusia
    1129 dni temu
    Ahhh... trzymajcie kciuki za jutrzejszą niespodziankę :D <3

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1133 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj taką gęś i wyszła przepyszna :) dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1135 dni temu
    Czy gęsi przed smażeniem nie trzeba doprawić? Zero soli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Gęś doprawiamy po smażeniu, przed pieczeniem :)
  • SG SG
    1136 dni temu
    Niestety, ale przepis jest nieprecyzyjny. Brak jest informacji, czy mięso przed smażeniem wykrajać z kości, czy ma być smażone z kością. Jeśli ma być przygotowane z kością, to późniejsze pieczenie przez 45 minut da nam krwiste mięso, z którego "sika" krew po naciśnięciu widelcem. Niestety nie popisaliście się.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1136 dni temu
    W przepisie jest przygotowywana pierś gęsi bez kości. Pozdrawiamy.
  • Gość Gość
    1135 dni temu
    SG dziwne pytanie...i jeszcze komentarz że ktoś sie nie popisał... masz jak BYK napisane że to PIERSI. widziałeś kiedyś PIERSI z kośćmi? Po drugie... jest filmik który możesz sobie obejrzeć i zobaczyć czy są tam kości czy nie....... Jedna rada: czytaj i oglądaj ze zrozumieniem :)
  • Gość Gość
    1139 dni temu
    Witam, ja jestem odrobinę zdezorientowana jeżeli chodzi o czas pieczenia/duszenia gęsiny oraz temperaturę. Na takie same porcje tego samego mięsa (np.2 nogi lub 2 piersi) rozpiętość czasu obróbki podawana u Państwa w przepisach waha się od 45 minut (jak powyżej) do prawie 3 godzin (pan Okrasa). Czy można prosić o ujednolicenie? Pozdrawiam, bonbonella@vp.pl

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1139 dni temu
    Drogi Gościu, wszystko zależy od sposobu przygotowania mięsa i efektu, jaki chcemy uzyskać. Zalecamy trzymania się konkretnego przepisu.
  • Gość Gość
    1141 dni temu
    Jaką śmietaną? Może być 18?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1141 dni temu
    Proponujemy śmietankę 30%.
  • Gość Gość
    1142 dni temu
    Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1142 dni temu
    Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram