Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • obieraczkę do warzyw lub szatkownicę
  • pergamin
  • blachę do pieczenia
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C (termoobieg)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY

Obieramy buraki, kroimy w plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej szatkownicy. Plasterki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez ok. 80 minut, aż będą wysuszone.

KROK 2: MIKSUJEMY MUS

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy czosnek. Fasolę razem z niewielką ilością wody z gotowania miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.

KROK 3: DOPRAWIAMY CHIPSY

Przed podaniem chipsy posypujemy solą i ostrą papryką, podajemy z musem z fasoli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kasia Kasia
    2050 dni temu
    Czy zamiast gotowanej fasoli można użyć tej z puszki? I co można zastosować zamiast oleju z pestek dyni? Nie używam na co dzień a szkoda kupować dla tej jednej potrawy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2050 dni temu
    Droga Kasiu, oczywiście, możesz użyć gotowej fasoli z puszki. Olej z pestek dyni natomiast charakteryzuje się orzechowym smakiem i zapachem, dzięki czemu mus będzie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jeśli jednak nie masz takiego oleju, możesz dodać zwykłą oliwę lub po prostu go pominąć.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!