Pity z falafelami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • blachę do pieczenia lub patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blender
  • praskę do czosnku
  • termometr kuchenny

Krok 1: Smażymy falafele

Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Krok 2: Pieczemy chlebki pita

Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę z ogórków

Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gosia Gosia
    953 dni temu
    Porażka falafele się rozpadły (chyba jednak nie mogą być z puszki) nie było co zbierać. Ciasto na pity bardzo klejące nie dało się z niego nic zrobić dopiero po dosypaniu sporej ilości mąki coś wyszło. Szkoda nerwów, pieniędzy i czasu. Przepis miałam ten sam w książce Lidla, dużo osób się jej pozbywa pewnie więcej tam takich fatalnych przepisów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1347 dni temu
    Falafele wyszły ładne i dobre, ale szkoda ze wcześniej nie zobaczyłam, ze smaży się je na tak dużej ilości oleju... koszmar. Co do pity, to ciasto było tak lepkie ze w żaden sposób nie dało się tego rozwałkować a później złożyć na pół. Brakuje mi w tym przepisie np sosu jogurtowego do tego, bo wszystko było mega suche. Męczyłam się z tym tyle czasu, a jeszcze nie wyszło. Przepis średni, szkoda wydanych pieniędzy

    odpowiedz

  • paulina paulina
    1355 dni temu
    Falafele robiłam z namoczonej ciecierzycy - wyszły super, trzeba je powyrabiać ręką żeby się dobrze skleiły. Sałatka również pyszna. Jedynie pity zawiodły, rozwałkowanie do 20 cm to chyba trochę za dużo. Następnym razem spróbuję zrobić mniejsze i grubsze, i wrzucę je na patelnię zamiast do piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1554 dni temu
    Przepis jest faktycznie beznadziejny: falafele rozpadły się podczas smażenia, a pity nie wyrosły ☹️ NIE POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1560 dni temu
    Dzień dobry 😊 bardzo polecam ten przepis na falafele 😊 jednak polecam robić je tylko z ciecierzycy namoczonej, jednak nie ugotowanej - inaczej kotleciki mogą się rozpasc. I a propo tego mam pytanie, co zrobić żeby falafele nie były takie suche? 🤔 Dziękuję za odpowiedź 😊

    odpowiedz

  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    1781 dni temu
    Falafele zrobiłam z makaronem, rewelka i banalnie proste. Nie wiem skąd takie problemy w komentarzach. U mnie wyszło super!

    odpowiedz

  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    1782 dni temu
    czy ciecierzycę trzeba wcześniej ugotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1782 dni temu
    Nie, blendujemy namoczoną nieugotowaną ciecierzycę :)
  • Okrasa Okrasa
    2036 dni temu
    tere fere falafele Dario. Ten przepis jest do bani. Zrobiłem co do joty i falafele się rozpadły w oleju. Nie było co wyciągać. Na obiad zjedliśmy pity (kupiłem gotowe) z warzywami i sosem 1000 wysp. NIE MARNUJCIE PIENIĘDZY NA TEN PRZEPIS! dramat... :(

    odpowiedz

  • Gordon Gordon
    2036 dni temu
    u mnie to samo. żona mnie pobiła bo obiadu nie było :/ obok falafeli ten przepis nawet nie leżał.
  • Joaśka Joaśka
    1890 dni temu
    Nie zgodzę się, robiłam ten przepis i jest super,właśnie zamierzam go powtórzyć.
  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    1757 dni temu
    Poleciłam przepis znajomym. Strasznie narzekali . Okazało się że wymieszali olej z resztą składników na falafele :) Może warto by było dla roztargnionych napisać w składnikach na falafele , że olej do smażenia, a nie do wymieszania ;)
  • Gość Gość
    1522 dni temu
    tere fere, Falafele tylko z nieugotowanej, namoczonej ciecierzycy! z ugotowanej albo te z puszki się rozpadną. A przepis genialny, świetnie równoważą się smaki, polecam!
  • Gość Gość
    2101 dni temu
    Dzień dobry czy sucha ciecierzycę można zastąpić taką z puszki i wtedy w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Joanna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2100 dni temu
    Droga Joanno, oczywiście możesz użyć ciecierzycy konserwowej. Do przygotowania falafeli z przepisu Darii będziesz potrzebowała ok. 800 g ciecierzycy, czyli mniej więcej dwie puszki.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!