zobacz film Placek ze śliwkami i bezą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dłonią i zagniatamy kruszonkę. Garść ciasta odkładamy na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce (34 x 42 cm). Dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry. Posypujemy całość mieszanką cukru z cynamonem.

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.

Ciasto posypujemy odłożoną częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • M M
    23 dni temu
    20 minut w temp. 180°C - po tym beza jest spalona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    122 dni temu
    Mam pytanie o wersje bezglutenową. Czy próbował kroś piec to ciasto z mąki ziemniaczanej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    296 dni temu
    z jabłkami - mmmmmmm, pyszne i łatwe, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    378 dni temu
    Ciasto wyszło mi bardzo smaczne, tylko beza się trochę spaliła. Co mogłabym zrobić, aby w przyszłości tego uniknąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    378 dni temu
    Następnym razem obserwuj ciasto podczas pieczenia. Kiedy zobaczysz, że beza się nadmiernie przypieka, skróć czas pieczenia :)
  • Gość Gość
    378 dni temu
    Rozumiem jednak boję się, że w tym wypadku ciasto będzie surowe.
  • Gość Gość
    375 dni temu
    Gdy zauważysz, że beza się za bardzo przypieka nakryj wierzch ciasta folią aluminiową, matową stroną do góry. Jak tak uratowałam bezę właśnie w tym przepisie. Do placka mam kilka uwag: 1. Zrobiłam kratkę z piany, ale mimo wszystko zostało mi jeszcze mnóstwo ubitego białka. Wykorzystałam je więc całkowicie, pokrywając całe ciasto. To ważna uwaga dla osób, które chcą mieć kratkę na cieście, a nie chcą marnować białka. Proponuję więc ubić 4 białka (zmniejszając proporcjonalnie ilość cukru) i wykorzystać na kratkę, a pozostałe 2 białka np. zamrozić do późniejszego wykorzystania. 2. Spód ciasta wyszedł mi nieco gliniasty. Nie jest surowy, nie jest to też zakalec, ale ewidentnie coś mi w nim nie pasuje. Być może powinnam była piec ciasto trochę dłużej i w końcowej fazie tylko z dolną grzałką. A teraz, po fakcie ;) stwierdzam, że najlepiej byłoby wyrobione ciasto schłodzić, podpiec i dopiero wyłożyć owoce. No ale przepis zachęcił mnie głównie z powodu tego, że nie trzeba było chłodzić, a następnie podpiekać ciasta - zależało mi na czasie. Prawdopodobnie powtórzę ten przepis właśnie z wprowadzeniem powyższych uwag i zobaczę co wyjdzie ;) Podsumowując: ogólnie ciasto nie jest złe. Śliwki i beza to zawsze udane połączenie, ale według mnie lepiej poświęcić więcej czasu na przygotowanie spodu tak, aby efekt smakowy był w pełni zadowalający.
  • Gość Gość
    333 dni temu
    Upiec najpierw spód, w połowie dodać bezę.
  • Gość Gość
    696 dni temu
    Milka Ciasto ze Śliwkami super, w ustach sie rozpływa. Mogłaby być mniejsza blaszka. Korzystałam z innych tez dobrych przepisów ale ten jest rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    770 dni temu
    Piekłam ten placek i ze świeżych śliwek i z mrożonych(oczywiście wcześniej je odmroziłam) wyszedł wspaniały i przepyszny , łatwy w wykonaniu. POLECAM !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    862 dni temu
    Magdo, rozmroź wcześniej śliwki.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    864 dni temu
    A gdy mam mrożone śliwki mogę je dodać od razu co ciasta i dłużej piec, czy wcześniej odmrozić?

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    896 dni temu
    Wyszło idealne!

    odpowiedz

  • beata beata
    899 dni temu
    pyszności nic dodać nic ująć

    odpowiedz

  • OlaGość OlaGość
    901 dni temu
    Przepyszne nawet laik poradzi sobie z przepisem a w zaian zdobedzie uznanie rodziny:)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    925 dni temu
    Upiekłam i wyszło pyszne! Zamiast śliwek udusiłam jabłka jak na szarlotkę. Wyszła pyszna bezowa szarlotka. Uwaga - przy robieniu kruszonki za pierwszym razem masło zważyło się przy ucieraniu z cukrem. Drugim razem zmieniłam kolejność i wyszło super, kruche i leciutkie

    odpowiedz

  • Ola Ola
    934 dni temu
    Wyszlo przepysznie - zamiast sliwek dodalam jablka! Rewelacja: jablka cynamon i beza :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1001 dni temu
    Imka, śliwki możesz zastąpić np. jabłkami :)

    odpowiedz

  • Imka Imka
    1001 dni temu
    Mam ogromną ochotę zrobić to ciasto, jednak sezon na śliwki jest za nami. Jakie owoce można wykorzystać zamiast śliwek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1055 dni temu
    Drogi Gościu, w przypadku użycia blaszki o połowę mniejszej, radzimy zmniejszyć proporcje o połowę. Gdyby blaszka była tylko nieco mniejsza od rekomendowanych rozmiarów, można zachować proporcje, a ciast wyjdzie tylko odrobinę wyższe.

    odpowiedz

  • Gośćmb Gośćmb
    1055 dni temu
    Czy mogę użyć mniejszej blaszki 36 x 20 cm? Czy muszę wtedy zmniejszyć proporcje czy ciasto może być po prostu wyższe?

    odpowiedz

  • Gośćdorota Gośćdorota
    1060 dni temu
    ciasto bardzo dobre polecam smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1086 dni temu
    Drogi Gościu tak, 20 g cukru to około 4 płaskich łyżeczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1087 dni temu
    20g - czyli około 4 łyżeczki do herbaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1091 dni temu
    Drogi Gościu, na pewno chodziło o 20 g :) Słodkie śliwki sprawiają, że nie potrzeba go więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1092 dni temu
    Bardzo udany przepis, łatwy, a ciasto pyszne. Lubię ciasta ze śliwkami, a to jest rewelacyjne. Piekłam kilka razy , beza wcale się nie spaliła .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1092 dni temu
    czy tam na pewno jest tylko 20 g cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1093 dni temu
    Drogi Gościu szklanki i łyżeczki nie są niestety dokładną miarą i mogą różnić się objętościami, a w niektórych przepisach niezbędna jest dokładność, stąd spis produktów wyrażony w gramaturze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Czy pan Paweł może podawać w przepisach ilości produktów nie wagowo tylko na szklanki i łyżeczki, bo nie każdy ma wagę w domu.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1099 dni temu
    Pytanie do Iwo - skoro umiesz obliczać kaloryczność produktu gotowego (ja niestety nie) to mam prośbę... Wrzucam przepis z sieci na muffiny otrębowe i prosiłabym o policzenie kalorii takich - skoro te od Agaty są takie "ciężkie". Oto przepis na - wg autora ok 16 sztuk. Z góry dziękuję. SKŁADNIKI: 1 szklanka pszennych otrębów ( u mnie moje ulubione orkiszowe) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pszenna razowa, typ 1400) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu lub melasy ( u mnie jedno i drugie pół na pół) 2 łyżki oliwy 2 jajka ok 1/2 szklanki żurawin (mogą być rodzynki, orzechy, co lubimy)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1100 dni temu
    Ale pyszny placuszek. Palce lizac. Piane z białek rozłozyłam na całej blaszce bo sporo miałam jej.

    odpowiedz

  • Iwo Iwo
    1100 dni temu
    Agata czy wiesz ze 1 muffina owsiana wg Twojego przepisu to ca 250 kcal

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1101 dni temu
    Matylda, podaję Ci przepis na owsiane muffiny (wielokrotnie pieczone, pyszne). Zamiast mąki możesz użyć otrębów lub mąki z migdałów. MUFFINKI OWSIANE – 12 sztuk. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej (pewnie można zastąpić inną mąką, albo mielonymi otrębami) 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych żurawin 1 jajko 120 g jogurtu 1/4 szklanki oleju masło do formy cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je mieszając tak, by pozostały grudki. Ciastem napełniamy posmarowane masłem wgłębienia w formie do muffinek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy. Aby sprawdzić, czy muffinki dobrze się upiekły, włóżmy do jednej z nich drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.

    odpowiedz

  • ewel ewel
    1101 dni temu
    KOLO ALE BEZA SIĘ SPALIŁA--- TAK NIE POWINNA WYGLĄDAĆ !

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1101 dni temu
    Przepis super! Ja jednak mam pytanie troszkę "innej maści" - czy dałoby radę wrzucić sprawdzony, dobry przepis na pełnoziarniste (ew. owsiane) herbatniki? Takie mało słodkie, dietetyczne, zdrowe - w sam raz na drugie śniadanie do pracy / szkoły - zamiast słodkich batoników itp...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram