zobacz film Placki z selera

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Ścieramy korzeń selera na tarce

Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 2: Mieszamy składniki placuszków

Do selera dodajemy jajko, łyżkę oleju, namoczone płatki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Całość mieszamy.

Krok 3: Smażymy placuszki

Rozgrzewamy patelnię. Wykładamy ją papierem do pieczenia, kładziemy placuszek i smażymy. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Zanim odwrócimy placki na drugą stronę, przykładamy kawałek papieru do pieczenia i za pomocą szpatułki obracamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    544 dni temu
    po modyfikacji: dodatkowe jajo i mąka ziemniaczana i są super :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    544 dni temu
    Nic z nich nie wyszło :P rozwalają się i nawet na tuszczu nie wychodzą :(

    odpowiedz

  • L. L.
    1808 dni temu
    A czy można te placki usmażyć w sposób tradycyjny (bez papieru do pieczenia, na oleju rzepakowym)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1807 dni temu
    Oczywiście! Tradycyjnie też się uda :)
  • Ania Ania
    1133 dni temu
    Ja właśnie tak zrobiłam. Wyszły przepyszne
  • Krystyna Krystyna
    1900 dni temu
    Witam. Placuszki super, tylko pieczenie na papierze mi nie wyszło. Przykleiły się. Może zapomniałam oleju? Muszę jeszcze raz spróbować. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1899 dni temu
    Placki mogą się nieco przyklejać, ale powinny ładnie odchodzić od papieru :)
  • Gość Gość
    2127 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!