Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • sitko
  • foremki do zapiekanek
  • mikser lub blender
  • rękaw cukierniczy
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • kratę
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Sos

Do garnka dajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, starty imbir oraz posiekany czosnek z niewielką ilością soli. Cały czas mieszając dodajemy cukier oraz indonezyjski sos sojowy. Garnek stawiamy na palniku, gotujemy na małym ogniu. Sos redukujemy. Pokrojoną w talarki papryczkę chili z pestkami wrzucamy do gotującego się sosu.

Zapiekanka

W garnkach zagotowujemy wodę z solą, blanszujemy osobno różyczki brokułu i kalafiora. Następnie hartujemy je w misce z zimną wodą z dodatkiem lodu. Odsączamy z nadmiaru wody.

W czystym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, smażymy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz małe kawałki sera gorgonzola. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Do sosu dodajemy żółtka, cały czas mieszając.

Część sosu beszamelowo-serowy wykładamy na dno foremek do zapiekanek. Na sosie układamy różyczki brokułu i kalafiora, które ponownie przykrywamy sosem. Układamy kolejną warstwę warzyw, zalewamy sosem, posypujemy startym serem grana padano. Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 15 minut.

Ziemniaczki duchesse

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy, przekładamy do garnka i miksujemy do uzyskania konsystencji purée. Garnek stawiamy na palniku, ziemniaki suszymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, dodajemy żółtka i bardzo energicznie mieszamy, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego; na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwką z oliwek wyciskamy masę, tworząc małe gniazdka. Tak przygotowane ziemniaczki duchesse wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy 5-10 minut do momentu zarumienienia (ziemniaczki pieczemy równocześnie z zapiekankami).

Polędwiczki

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek około 2 minut z każdej strony. Podsmażone polędwiczki układamy na kawałku pergaminu na kracie z piekarnika. Wkładamy do piekarnika, w którym pieką się zapiekanki i ziemniaki, pieczemy przez 8-10 minut. Zlewamy nadmiar wody, która wyciekła z polędwiczek podczas pieczenia. Mięso odstawiamy na bok.

Jak podawać

Polędwiczkę kroimy w plastry na ukos, układamy je na talerzu i polewamy sosem sojowym. Obok układamy ziemniaczki. Polędwiczkę dekorujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z zapiekanką z brokułami i kalafiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2739 dni temu
    Świetny przepis. Zwłaszcza sos, ale realny czas przygotowania to 2.5-3h.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3088 dni temu
    Czy pistacje mają być solone? Nie znalazłam w Lidlu niesolonych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3088 dni temu
    Drogi Gościu, pistacje użyte w przepisie są solone :)
  • Europa112 Europa112
    3172 dni temu
    Jestem po prostu zaszokowany tym mikserem robiącym puree.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3342 dni temu
    MNIAM

    odpowiedz

  • paproszek paproszek
    3348 dni temu
    Danie wspaniałe. Czasochłonne, ale warte czasu spędzonego w kuchni. tutaj w moim wydaniu: http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2015/01/kuchnia-lidla-poledwiczka-wieprzowa-w.html

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!