Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy polędwiczki

Polędwiczki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.

Polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    543 dni temu
    Super !! Dziś zrobiłem POLĘDWICZKI W PIKANTNYM SOSIE ŻURAWINOWYM. Wyszły super ! Żurawina daję niesamowity aromat. Dziękuje za przepis i pomysł. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Aż się chce wkleić zdjęcie i napisać internet i rzeczywistość. Nie ma szans aby przy takim przepisie wyszło jak na zdjęciu. Przede wszystkim sos, składniki to nieporozumienie. Prawie cała szklanka octu to jakiś dramat, cukier to samo, przecież są suszone żurawiny, które z natury rzeczy są słodkie. Sos zrobiłam z połowy miarek tu podanych a i tak był niestrawny. Ocet zapachem odrzucał na odległość nie mówiąc o smaku. Odratowałam go trochę dodając wody. Duuuzo wody i limonki. W mojej ocenie sos powinien być zrobiony na bazie wody i żurawiny.Żadnego cukru, ewentualnie kapkę. I dosłownie KAPKĘ octu dla wytrawnego smaku. Ale żurawina i tak nie za bardzo się rozgotuje, no chyba, żeby ją gotować 4 godziny, to tak ale nie tak jak w przepisie 20 minut. Najlepiej jednak użyć normalnej żurawiny, a nie suszonej, ale wtedy dodajemy więcej cukru. Co do mięsa trzymałam dłużej a i tak środek był lekko surowy. Mnie to nie przeszkadza bo lubię takie mięso ale dla innych będzie ono niezrobione. Ewentualnie od razu przed smażeniem pokroić w plastry, wtedy w piekarniku powinno dojść ale nie będzie takie soczyste

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1074 dni temu
    Smaki to kwestia gustu - ja już kolejny raz robię polędwiczkę z tego przepisu i właśnie sos jest hitem w mojej rodzinie...:) Czasami zostawiam żurawinę w całości, czasami blenduję ręcznym blenderem, ale to właśnie słodycz cukru i żurawiny oraz kwasowość octu i żurawiny dają tę niezwykle smakowitą DLA NAS mieszankę. I tak, też w międzyczasie podlewam sos wodą (odrobiną), głównie po to, by się nie wygotował i by było go więcej - bo smaku nie traci:) Co do mięsa, stopień jego wypieczenia to znowu rzecz gustu - zwykle trzymam jednak polędwiczkę 10-15 minut w piecu, bo moja rodzina lubi mięso dobrze wypieczone (a polędwiczka i tak pozostaje soczysta).
  • Gość Gość
    2024 dni temu
    Danie bardzo dobre, oryginalny smach i aromat sosu, polecam

    odpowiedz

  • Dziki Dziki
    2257 dni temu
    A co z limonką? kiedy ją dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2257 dni temu
    Pod koniec drugiego kroku widnieje informacja - sokiem z limonki doprawiamy sos :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!