zobacz film Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. 

Przygotuj

  • foremki w kształcie serduszek o średnicy 10 cm

Ciasto pomarańczowe

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Silikonowe foremki delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). Studzimy.

Żelka

Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku. Dodajemy namocznoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Studzimy.

Wykończenie

Serduszka zwilżamy delikatnie sokiem pomarańczowym. Borówki skrapiamy wystudzoną żelką i układamy na sercach. Chłodzimy przez godzinę w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.

Dekoracja

Serduszka możemy ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!