Chłodnik
Chłodnik litewski – orzeźwiająca zupa na lato
Najpopularniejszą postacią chłodnika jest chłodnik litewski, który przyrządza się z botwiny, czyli z buraków i ich młodych liści, oraz maślanki, zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Jak sama nazwa wskazuje, przepis na ten chłodnik ten pochodzi z kuchni litewskiej, choć dużą popularnością cieszy się również nad Wisłą. Tradycyjny chłodnik buraczkowy, bo tak można go również nazwać, ma przejrzystą i dość prosty w wykonaniu sposób przyrządzenia, choć oczywiście nie brakuje przepisów, które odbiegają nieco od oryginału. Jeden z nich prezentuje Karol Okrasa w Kuchni Lidla. Przekonajcie się, jak smakuje wariacja na temat chłodnika z botwiny z ogórkiem i szczypiorem. Naprawdę warto!
Chłodnik – nie tylko z buraków
Wbrew pozorom chłodnik można przygotować nie tylko z botwiny i ogórków. Możliwości tej orzeźwiającej zupy są znacznie większe. Do jej przyrządzenia można wykorzystać sporą część popularnych warzyw, a w regionie śląskim chłodnikiem można zajadać się w jego specyficznej wersji, bo serwowanej ze śledziem. Zdecydowana większość Polski preferuje jednak warzywne odmiany chłodnej zupy. Jedną z najczęstszych jest chłodnik przyrządzany z ogórka zielonego z dodatkiem rzodkiewki, na który przepis znajdziecie również w Kuchni Lidla. Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami według receptury Karola Okrasy sprawdzi się idealnie jako lekki obiad na upalne dni. Analogicznie można także przyrządzić chłodnik z cukinii. A jeśli znudzi wam się chłodnik z ogórka, to zawsze możecie sięgnąć po więcej inspiracji na to pyszne danie. Przekonajcie się, że nie tylko chłodnik z buraków czy z ogórków ma rację bytu! Koniecznie spróbujcie:
- zielonego chłodnika z awokado
- taratora, bułgarskiego chłodnika
- chłodnika z pomidorów i papryki
- vichyssoise (zimnej zupy z ziemniaków i pora)
- chłodnika pomidorowego w wersji hiszpańskiej, czyli gazpacho z pomidorów malinowych
Chłodniki owocowe – z jakich owoców korzystać?
A jeśli nie warzywa, to co? Oczywiście owoce. Warto skusić się również na słodką postać chłodnika, którą przyrządzicie praktycznie z każdych sezonowych owoców. Ciekawą propozycją będzie więc np. chłodnik jagodowy czy też malinowy. W Kuchni Lidla znajdziecie na przykład przepis na owocowy miks, czyli chłodnik truskawkowy z dodatkiem arbuza. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą. A jeśli jesteście smakoszami melonów, to nie możecie pominąć przepisów na chłodnik z melona i mięty oraz kluski serowe z chłodnikiem z melona.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Chłodnik z melona i mięty
Zimna zupa o kuszącym miętowym zapachu gwarantująca ochłodę i orzeźwienie nawet w najgorętszy wakacyjny dzień.

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
