Chłodnik

Gdy za oknem upalnie i gorąco, trudno przekonać się do degustacji jakichkolwiek dań, a tym bardziej – rozgrzewających zup. Z pomocą przychodzi w takich sytuacjach chłodnik, czyli zupa serwowana na zimno. Jej dobroczynne działanie podczas letnich dni doceni każdy, kto choć raz spróbował chłodnika i jego licznych odmian. Z czego można przygotować tak wdzięcznie orzeźwiającą zupę? Sprawdźcie!

Chłodnik litewski – orzeźwiająca zupa na lato

Najpopularniejszą postacią chłodnika jest chłodnik litewski, który przyrządza się z botwiny, czyli z buraków i ich młodych liści, oraz maślanki, zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Jak sama nazwa wskazuje, przepis na ten chłodnik ten pochodzi z kuchni litewskiej, choć dużą popularnością cieszy się również nad Wisłą. Tradycyjny chłodnik buraczkowy, bo tak można go również nazwać, ma przejrzystą i dość prosty w wykonaniu sposób przyrządzenia, choć oczywiście nie brakuje przepisów, które odbiegają nieco od oryginału. Jeden z nich prezentuje Karol Okrasa w Kuchni Lidla. Przekonajcie się, jak smakuje wariacja na temat chłodnika z botwiny z ogórkiem i szczypiorem. Naprawdę warto!

Chłodnik – nie tylko z buraków

Wbrew pozorom chłodnik można przygotować nie tylko z botwiny i ogórków. Możliwości tej orzeźwiającej zupy są znacznie większe. Do jej przyrządzenia można wykorzystać sporą część popularnych warzyw, a w regionie śląskim chłodnikiem można zajadać się w jego specyficznej wersji, bo serwowanej ze śledziem. Zdecydowana większość Polski preferuje jednak warzywne odmiany chłodnej zupy. Jedną z najczęstszych jest chłodnik przyrządzany z ogórka zielonego z dodatkiem rzodkiewki, na który przepis znajdziecie również w Kuchni Lidla. Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami według receptury Karola Okrasy sprawdzi się idealnie jako lekki obiad na upalne dni. Analogicznie można także przyrządzić chłodnik z cukinii. A jeśli znudzi wam się chłodnik z ogórka, to zawsze możecie sięgnąć po więcej inspiracji na to pyszne danie. Przekonajcie się, że nie tylko chłodnik z buraków czy z ogórków ma rację bytu! Koniecznie spróbujcie:

Chłodniki owocowe – z jakich owoców korzystać?

A jeśli nie warzywa, to co? Oczywiście owoce. Warto skusić się również na słodką postać chłodnika, którą przyrządzicie praktycznie z każdych sezonowych owoców. Ciekawą propozycją będzie więc np. chłodnik jagodowy czy też malinowy. W Kuchni Lidla znajdziecie na przykład przepis na owocowy miks, czyli chłodnik truskawkowy z dodatkiem arbuza. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą. A jeśli jesteście smakoszami melonów, to nie możecie pominąć przepisów na chłodnik z melona i mięty oraz kluski serowe z chłodnikiem z melona.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram