Ciasteczka kokosowe

Jedne z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciasteczek o obłędnie kokosowym smaku, czyli tzw. kokosanki. To oczywiście najpopularniejsza wersja ciastek powstałych z wiórków kokosowych, choć jak się okazuje, nie jedyna. W jaki sposób można urozmaicić ten tradycyjny przepis? Sprawdźcie już teraz w Kuchni Lidla!

Zdrowe ciasteczka kokosowe – sprawdzone przepisy

Ciasteczka kokosowe to tak naprawdę żadna filozofia, dlatego zarówno uniwersalny, jak i nieco wzbogacony o dodatki przepis na ich przygotowanie znajdziecie w Kuchni Lidla. Sprawdźcie!

Jak widać, ciasteczka kokosowe można też upiec bez dodatku mąki. Najważniejsze, aby nie zapominać, że ciasteczka kokosowe powstają głównie z białek. Reszta pozostaje już tylko kwestią indywidualnych preferencji oraz przyzwyczajeń. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ciasteczkach z mąki kokosowej, bez jajek i bez cukru. A jest to możliwe i na dodatek – nie ukrywajmy – bardzo zdrowe! Obok walorów smakowych liczy się przecież również kaloryczność smakołyków, na które sobie pozwalamy. Dlatego jeśli zamierzacie upiec dietetyczne i zdrowe ciastka kokosowe, to pominięcie wyżej wymienionych składników i zastąpienie mąki pszennej jej alternatywą będzie idealnym rozwiązaniem. W ten oto prosty sposób ciastka kokosowe, np. owsiano-kokosowe, ryżowo-kokosowe czy nawet bananowo-kokosowe z dodatkiem owoców, mogą być naprawdę fit! Dodatkowym atutem tych wypieków będzie brak glutenu w ich składzie. Jeśli zatem cierpicie na jego nietolerancję, to bezglutenowe ciasteczka kokosowe okażą się trafionym deserem.

Jak zrobić kruche ciasteczka kokosowe?

Proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka kokosowe mogą, przynajmniej dla niektórych, pozostać jedynie teorią. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić pyszne ciastka kokosowe, które będą naprawdę kruche, a ich wykonanie nie zajmie wam więcej czasu niż godzinę, to sięgnijcie po przepis Kuchni Lidla na duet kokosanek, czyli dwie wersje popularnych ciasteczek kokosowych – klasyczną i z czekoladą. Oczywiście, możliwości jest o wiele więcej, weźmy choćby takie ciasteczka bananowo-kokosowe. Według podstawowej receptury piecze się je, wykorzystując zwykle trzy składniki, tj. białka jaj, wiórki kokosowe i cukier. To dodatki wpływają na ostateczny smak ciastek. Wybór wersji smakowej kokosanek należy więc w zupełności do was! Pamiętajcie, że ciasteczka kokosowe mogą stać się też świątecznymi łakociami. Każda okazja jest dobra, aby je schrupać!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!