Ciasto z rabarbarem
Przepisy na ciasto z rabarbarem – sprawdź nasze propozycje!
Bez względu na to, jaki przepis na ciasto z rabarbarem wybierzemy, w praktyce czeka nas nowe doświadczenie. Rabarbar bowiem wymaga odpowiedniego podejścia ze względu na smak i strukturę – jeśli chcemy, by był nieco słodszy, możemy posypać go cukrem, aż puści sok. Długie łodygi dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki, a jeżeli zależy nam na miękkim rabarbarze, możemy wcześniej podsmażyć go na patelni. Dojrzały rabarbar powinniśmy obrać, co z kolei nie jest konieczne w przypadku młodych łodyg.
Ciasto z rabarbarem możesz przygotować na kilka sposobów – beza, kruszonka, budyń i świeże owoce to składniki, które na pewno sprawdzą się w połączeniu z tym produktem. Tylko od ciebie zależy, w jaki sposób go wykorzystasz. Tarta z rabarbarem to opcja dla smakoszy kruchego ciasta, które przygotujesz z mąki, masła i żółtek. Zwolennicy małych form mogą stworzyć na jego bazie kruche babeczki z bezą, a dbających o sylwetkę z pewnością zadowoli domowe rabarbarowe musli z jogurtem. Jeden symbol lata w cieście to dla ciebie za mało? Szukasz wegańskich lub bezglutenowych przepisów? Sięgnij po wiśnie i połącz je z rabarbarem w dietetycznym cieście z kruszonką. Sprawdź, jak rabarbar proponuje wykorzystać Kuchnia Lidla i wybierz przepis dla siebie!
- ciasto z rabarbarem i kruszonką – crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- ciasto z rabarbarem i bezą – kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- ciasto z rabarbarem i truskawkami – tarta rabarbarowa
Ciasto z rabarbarem i budyniem – spróbuj tego połączenia!
Słodki budyń i kwaśny w smaku rabarbar świetnie uzupełniają się. Masa budyniowa jest łatwa w przygotowaniu, ale musimy pamiętać o wystudzeniu jej przed dodaniem do ciasta. Ciasto również powinno ostygnąć, nim połączymy je z kremem. By nie zgubić smaku rabarbaru, najlepiej zdecydować się na budyń waniliowy lub śmietankowy. Ciasta z masą budyniową lubią niską temperaturę, więc przechowujmy je w lodówce.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Jednym z wariantów takiego połączenia jest ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem. Proste w przygotowaniu i szybkie: jego masę przygotowujemy, stopniowo ucierając składniki – masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli zależy nam na konkretnym smaku, możemy zdecydować się na cynamon lub sok z cytryny. Rabarbar umieszczamy na cieście i zalewamy gotowym budyniem.
Ile piec ciasto z rabarbarem?
Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem spędza w piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 160-175°C. Jeśli przygotowujesz tartę, zawsze zwracaj uwagę na kolor ciasta – zarumieniony wierzch będzie sygnałem, że wypiek jest gotowy.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
