Ciasta drożdżowe
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami – zobacz nasze propozycje
O tym, że tradycyjne ciasto drożdżowe musi być z kruszonką, wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak lubią ciasto drożdżowe z owocami, a szkoda, bo naprawdę warto skusić się na tak miłą odmianę! Od czasu do czasu pozwólcie sobie więc na choć trochę szaleństwa i przygotujcie ciasto drożdżowe z jabłkami, malinami czy jeszcze innymi owocami. W sezonie wskazane są oczywiście te świeże, zimą natomiast możecie je zastąpić suszonymi – sprawdzą się idealnie w wieńcu morelowo-figowym, albo owocami z puszki, jak w przypadku ciasta z brzoskwiniami i borówkami. Więcej pomysłów na ciasto drożdżowe znajdziecie w Kuchni Lidla. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na:
- ciasto drożdżowe z truskawkami i z rabarbarem: drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- ciasto drożdżowe z rodzynkami: baba drożdżowa
- ciasto drożdżowe z jagodami: jagodzianki
- ciasto drożdżowe ze śliwkami
Idealna kruszonka do ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe z kruszonką to podstawa. Obok pytania, jak zrobić ciasto drożdżowe, najczęściej pojawia się to dotyczące kruszonki. W takiej na ciasto drożdżowe kluczem do sukcesu są proporcje trzech składników potrzebnych do jej przygotowania, tj. mąki, masła i cukru, które wynoszą odpowiednio 2:1:1. Podane produkty wystarczy wymieszać, a następnie zagnieść. Oto i cała filozofia. Jeśli potrzebujecie więcej szczegółów, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe z kruszonką.
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Amatorom wypieków drożdżowych, którzy zastanawiają się, jak krok po kroku zrobić ciasto drożdżowe, radzimy zapoznać się z poradami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. wskazówki, jak przygotować rozczyn z drożdży będący gwarancją udanego placka. Z kolei dzięki informacjom o cieście drożdżowym z przepisu podstawowego dowiecie się, jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym, aby miało lekką i puszystą konsystencję. Pamiętajcie, że ważne jest, jakiej mąki użyjecie do przygotowania ciasta drożdżowego. Nie warto w tym przypadku eksperymentować, tylko bazować na zwykłej mące pszennej z dużą ilością białka, tj. najlepiej typu 550.
Jeśli więc chcecie, aby czas spędzony na przygotowaniu wypieku upłynął wam szybko i przyjemnie, to zdajcie się na Kuchnię Lidla, a nie będziecie musieli zastanawiać się, jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie albo dlaczego ciasto drożdżowe opada po upieczeniu. Kilka przydatnych trików i sukces gwarantowany!
- [SELECT]
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
