Keksy

Keksy, zwane również cwibakami, to prawdziwie królewskie ciasta. Przepełnione bakaliami, a więc orzechami, migdałami, rodzynkami oraz innymi suszonymi owocami, goszczą na polskich stołach zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Warto jednak sięgać po nie znacznie częściej niż tylko dwa razy w roku. Kawałek keksu to przecież idealny dodatek do codziennej kawy. Sprawdźcie, jak krok po kroku upiec keks.

Keks – jak go zrobić?

Jeśli smak keksu nie jest Wam obcy, to długie namowy do podjęcia samodzielnej próby wypieku tego ciasta są zbędne. Każdy, kto choć raz skosztował tego przysmaku, doskonale wie, że warto poświęcić chwilę czasu w kuchni, aby go przygotować. Jeśli więc chcecie poznać szczegóły, jak zrobić pyszny keks, to sięgnijcie po porady i wskazówki Kuchni Lidla. Dzięki nim dowiecie się wszystkiego na temat keksu, nie tylko jakiej mąki użyć do jego wypieku, ale również, które z bakalii mogą wzbogacić Wasze ciasto. Dzięki przepisom Kuchni Lidla nigdy więcej nie będziecie się zastanawiać, kiedy jest najlepsza pora, aby upiec keks. Sięgnijcie po przepis na klasyczny keks świąteczny. A jeśli marzy Wam się bogactwo bakalii – koniecznie wypróbujcie przepis Pawła Małeckiego na keks królewski! Na święta czy po świętach – po prostu zawsze! I co najważniejsze, nie musicie go zjadać od razu w całości. Warto więc wiedzieć, jak odpowiednio przechowywać keks po upieczeniu, aby cieszyć się jego smakiem nieco dłużej. Wystarczy owinąć go szczelnie w folię i odstawić w chłodne miejsce, a swą świeżość zachowa nawet do 6 tygodni! Od razu nasuwa się też pytanie, czy keks można zamrozić. Jak najbardziej! Dzięki tym rozwiązaniom keksem możecie więc zajadać się przez długi czas.

Keks świąteczny – nasze przepisy

Podstawa to keks z bakaliami, reszta może być już tylko ciekawym urozmaiceniem. Tradycyjny keks królewski czy też keks świąteczny, np. wielkanocny, upieczecie z przepisem Kuchni Lidla, ale to niejedyne receptury, które tam znajdziecie. Koniecznie skuście się na keks żurawinowy z orzechami włoskimi oraz keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych. Klasyczne ciasto biszkoptowe z polewą to jeszcze lepsza wersja keksu, bo czekoladowa! A gdy nie dość Wam różnorodności, to dodajcie do ciasta banany i wyczarujcie w Waszej kuchni prawdziwe cudo – keks bananowy. I pamiętajcie, im więcej bakalii, tym bardziej Wasz keks będzie przypominał keks angielski, w którym ciasta pod względem objętości jest zdecydowanie mniej.

Przepis na keks bezglutenowy

Wszyscy, którzy nie tolerują glutenu lub po prostu chcą jadać lepiej, powinni sięgnąć po przepis na keks bezglutenowy. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną każdą inną jej odmianą nie zawierającą glutenu, np. mąką gryczaną, owsianą, ryżową itp.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Rodzinne przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram