Biszkopty
Biszkopt – najlepsze przepisy
Istnieje bardzo wiele przepisów na biszkopty. Mimo tego amatorom pieczenia biszkopt idealny spędza sen z powiek. Jeśli więc nie macie czasu na poszukiwanie receptury, która zagwarantuje wam udane ciasto, zaufajcie Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki, jak zrobić najprostszy biszkopt – przepis podstawowy. Niektórzy twierdzą, że po upieczeniu ciasto razem z blachą czy formą należy… rzucić na podłogę. Czy słusznie? Trudno stwierdzić, podobno biszkopt rzucany nigdy nie opada. Wszystkim, którzy nie zamierzają eksperymentować, polecamy sprawdzone przepisy na biszkopty z Kuchni Lidla, w tym również na biszkopt czekoladowy z przepisu na tort czekoladowo-kawowy i nieco bardziej kakaowy z klasycznej wuzetki. Sprawdźcie również przepisy na:
- biszkopty z galaretką: fantazja jabłkowo-winogronowa
- biszkopty z owocami: biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- biszkopty z budyniem: rolada pomarańczowa
- biszkopt kokosowy: kokosowe ciasto z migdałami
- biszkopty z mascarpone: torcik „włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkopt na tort
Biszkopt to również nieodłączny element tortu, będący w wielu przypadkach jego bazą. Biszkopty na torty muszą być zatem udane, aby całość wypieku mogła się znakomicie prezentować. Jeśli nie jesteście mistrzami w pieczeniu biszkoptów do tortów, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym biszkopty na tort nie będą przed wami skrywały już żadnych tajemnic!
Czym nasączyć biszkopt?
Każdy biszkopt, który nie ma w swym składzie oleju, warto ponczować, aby uzyskać wilgotniejsze ciasto, a dodatkowo wzmocnić jego smak. W zależności od przeznaczenia biszkoptu – dla dzieci bądź dla dorosłych, a także koloru ciasta – jasne lub ciemne, należy stosować różnorodne poncze. Czym więc najlepiej nasączyć biszkopty? Optymalnym rozwiązaniem są alkohole, takie jak wódka, nalewka, rum czy whisky, a także kawa. Jeśli natomiast przygotowujemy je z myślą o dzieciach, to biszkopty dobrze jest nasączyć sokami owocowymi, naparami z herbaty albo ponczem kakaowym. Niektórzy zastanawiają się też, czym nasączyć biszkopty do sernika na zimno. Obowiązuje taka sama zasada jak w przypadku ciast pieczonych, jednak nie każdy sernik na zimno na biszkoptach wymaga tak naprawdę nasączenia. Jeśli dodajecie kremy i galaretki, to biszkopty z czasem i tak staną się wilgotne.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
