Ciasto z owocami
Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane uchodzi za najłatwiejsze w przygotowaniu, a łączenie go z owocami to świetny pomysł, który zachwyca wielu amatorów słodkich wypieków. Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z owocami, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników (większość z nich na pewno jest dostępnych w Twojej kuchni na co dzień), ciasto ucierane ma szanse na stałe wpisać się w Twój kulinarny rozkład jazdy! Jego spód przygotujesz z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Możesz także zdecydować się na przyprawy takie jak cynamon, jeśli uznasz, że podkreślą one smak wybranych przez ciebie owoców. Ciasto ucierane doskonale smakuje z kruszonką – połącz masło, cukier i mąkę, a grudki powstałe z ciasta rozkrusz w dłoniach i rozsyp na cieście. Ciasto ucierane zwykle spędza w piekarniku ok. 40 minut. Pieczemy je w temperaturze 175-180°C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką!
Jak zrobić ciasto kruche z owocami?
Ciasto kruche nieco różni się od ucieranego, ale równie dobrze komponuje się z owocami. By je przygotować, sięgamy po schłodzone masło, które kroimy na mniejsze kawałki i siekamy z pozostałymi składnikami (mąką, jajkami, cukrem). Gotowe, zagniecione ciasto powinniśmy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Dopiero po tym czasie rozwałkowujemy je na placek, układamy na nim owoce i pieczemy – zazwyczaj ok. 40-45 minut w temperaturze 190-200°C.
Z kruchego ciasta przygotujemy nie tylko placki, ale także mniejsze ciasteczka, idealne na słodką przekąskę. Jeśli ciasto z owocami i bezą to jeden z twoich słodkich faworytów, z pewnością zasmakują ci kruche babeczki z rabarbarowym nadzieniem. Zanim zdecydujesz się je upiec, zaopatrz się w miniforemki i rękaw cukierniczy.
Wypróbuj również:
- ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- szarlotkę na kruchym cieście
- tartę jabłkowo-waniliową
- tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- szarlotkę z winogronami
Szybkie ciasto z owocami
Pieczenie ciasta z owocami wcale nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni ani też konieczności opanowania szczególnych cukierniczych umiejętności! To dobra wiadomość dla tych, którzy cenią sobie krótki czas przygotowania wypieku i nieskomplikowane przepisy – dzięki prostemu składowi i sprawdzonym połączeniom smaków każdy będzie w stanie upiec ciasto z owocami, nawet w kilka godzin przed niespodziewaną wizytą gości!
Dobry przepis na proste ciasto z owocami powinien uwzględniać twoje ulubione dodatki oraz składniki, z których korzystasz w kuchni na co dzień, sezonowe lub mrożone owoce, a przede wszystkim słodki wypiek musi smakować tobie i twoim najbliższym. Ciasto z owocami bez pieczenia? To także jedna z możliwości – wystarczy, że przygotujesz spód z kruszonych herbatników. Masę do takiego ciasta możesz przygotować na kilka sposobów – dobrą alternatywą jest ciasto z owocami i budyniem lub ciasto z owocami i kremem, który przygotujesz z serka mascarpone, bitej śmietany lub serków homogenizowanych.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Wegańskie ciasto z kremem kokosowym i mango
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
