Ciasto z owocami

Kruche, francuskie, drożdżowe – ciasto z owocami może mieć tyle wersji, ile zapragniesz! Liczba przepisów na wypieki z wykorzystaniem truskawek, śliwek czy jagód potwierdza, że niektóre owoce wyjątkowo dobrze smakują w pieczonej i słodkiej formie. Warto więc wykorzystać je w ten sposób – szczególnie gdy sięgamy po owoce sezonowe! Klasyczny przepis na ciasto z owocami (np. jabłecznik lub ciasto ucierane z owocami i kruszonką) to dobry punkt wyjścia do tego, by zacząć przygodę z tworzeniem własnych, słodkich wersji wypieków. Poznaj sezonowe owoce i użyj ich w kuchni, korzystaj z gotowych konfitur lub przygotuj własne, by wykorzystać je w cieście, upiecz ciasto z owocami mrożonymi lub ciasto z owocami i galaretką – to ostatnie z pewnością zasmakuje najmłodszym amatorom słodkości!

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane uchodzi za najłatwiejsze w przygotowaniu, a łączenie go z owocami to świetny pomysł, który zachwyca wielu amatorów słodkich wypieków. Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z owocami, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników (większość z nich na pewno jest dostępnych w Twojej kuchni na co dzień), ciasto ucierane ma szanse na stałe wpisać się w Twój kulinarny rozkład jazdy! Jego spód przygotujesz z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Możesz także zdecydować się na przyprawy takie jak cynamon, jeśli uznasz, że podkreślą one smak wybranych przez ciebie owoców. Ciasto ucierane doskonale smakuje z kruszonką – połącz masło, cukier i mąkę, a grudki powstałe z ciasta rozkrusz w dłoniach i rozsyp na cieście. Ciasto ucierane zwykle spędza w piekarniku ok. 40 minut. Pieczemy je w temperaturze 175-180°C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką!

Jak zrobić ciasto kruche z owocami?

Ciasto kruche nieco różni się od ucieranego, ale równie dobrze komponuje się z owocami. By je przygotować, sięgamy po schłodzone masło, które kroimy na mniejsze kawałki i siekamy z pozostałymi składnikami (mąką, jajkami, cukrem). Gotowe, zagniecione ciasto powinniśmy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Dopiero po tym czasie rozwałkowujemy je na placek, układamy na nim owoce i pieczemy – zazwyczaj ok. 40-45 minut w temperaturze 190-200°C.

Z kruchego ciasta przygotujemy nie tylko placki, ale także mniejsze ciasteczka, idealne na słodką przekąskę. Jeśli ciasto z owocami i bezą to jeden z twoich słodkich faworytów, z pewnością zasmakują ci kruche babeczki z rabarbarowym nadzieniem. Zanim zdecydujesz się je upiec, zaopatrz się w miniforemki i rękaw cukierniczy.

Wypróbuj również:

Szybkie ciasto z owocami

Pieczenie ciasta z owocami wcale nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni ani też konieczności opanowania szczególnych cukierniczych umiejętności! To dobra wiadomość dla tych, którzy cenią sobie krótki czas przygotowania wypieku i nieskomplikowane przepisy – dzięki prostemu składowi i sprawdzonym połączeniom smaków każdy będzie w stanie upiec ciasto z owocami, nawet w kilka godzin przed niespodziewaną wizytą gości!

Dobry przepis na proste ciasto z owocami powinien uwzględniać twoje ulubione dodatki oraz składniki, z których korzystasz w kuchni na co dzień, sezonowe lub mrożone owoce, a przede wszystkim słodki wypiek musi smakować tobie i twoim najbliższym. Ciasto z owocami bez pieczenia? To także jedna z możliwości – wystarczy, że przygotujesz spód z kruszonych herbatników. Masę do takiego ciasta możesz przygotować na kilka sposobów – dobrą alternatywą jest ciasto z owocami i budyniem lub ciasto z owocami i kremem, który przygotujesz z serka mascarpone, bitej śmietany lub serków homogenizowanych.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

malina

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram