Ciasto ze śliwkami

Ma wiele odmian, a każdą z nich możemy wykorzystać w kuchni w inny sposób. Najlepiej znana nam śliwka węgierka nadaje się do wędzenia, możemy przygotować z niej powidła, chutney, relisz lub dodać ją do mięsnych dań. Lato i wczesna jesień to także dobry moment na to, by przypomnieć sobie ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami lub upiec coś w całkiem nowy sposób! Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub ciasto kruche, ciasto ze śliwkami i budyniem, bezą lub kruszonką – śliwka to owoc, który uzupełni swoim smakiem każdy wypiek! Pasuje do orzechów, komponuje się z gruszką, smakuje z cynamonem, pomarańczami i czekoladą. Przygotuj ciasto ze śliwkami według przepisu, który najbardziej Ci odpowiada!

Ciasto ze śliwkami i bezą to świeżość i kwaśny smak owoców w połączeniu z chrupką kruszonką oraz słodką pianą z białek. Jeśli chcesz, by Twój wypiek był bardziej efektowny, użyj rękawa cukierniczego i szprycuj wzory na wierzchu ciasta. Śliwki natomiast lepiej się upieką i nabiorą smaku, jeśli posypiesz je mieszanką cukru i cynamonu.

Lubisz bakalie? Całkiem możliwe, że pokochasz ciasto ze śliwkami suszonymi! Po keks warto sięgnąć nie tylko od święta – ciemne biszkoptowe ciasto z polewą i masą dodatków będzie smacznym i sycącym deserem, który przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników.

Jeśli sezonowe pieczenie to Twój konik, połącz w cieście kilka składników, które są dostępne tylko przez chwile. Ciasto orzechowe ze śliwkami, w którym wykorzystasz dodatkowo jabłka, śmietankę, miętę i cynamon, będzie pyszną jesienną wariacją na temat kruchego ciasta, które znają wszyscy.  

Jeśli spóźnisz się na jesienny sezon owocowy, zawsze możesz przygotować ciasto ze śliwkami mrożonymi! Takie śliwki będą jednak miały zupełnie inną konsystencję niż świeże owoce – warto o tym pamiętać i wykorzystywać je do przepisów, w których sprawdzi się nadzienie przypominające dżem. Mrożone śliwki przed dodaniem do ciasta należy również odparować z nadmiaru płynu i przestudzić.

Śliwki zyskują na miękkości podczas pieczenia i właśnie dlatego doskonale komponują się z ciastem francuskim. Ciasto francuskie ze śliwkami i budyń wyjątkowo do siebie pasują.

Ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje

Czy istnieje niezawodny sposób na to, by przygotować idealne ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje? Taki przepis powinien zawierać produkty, które dobrze znasz i które jesteś w stanie umiejętnie ze sobą połączyć! Istnieją jednak przepisy proste z natury – ciasto drożdżowe, ciasto kruche lub ciasto ucierane ze śliwkami i olejem prawdopodobnie często gościło w Twojej kuchni.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami, które uda się każdemu?

Do przygotowania bazy ciasta ucieranego potrzebujemy miękkiego masła, jajek, cukru i mąki pszennej – wyrabianie takiego ciasta polega na stopniowym ucieraniu składników dodawanych do powstającej masy w odpowiedniej kolejności. Śliwki układamy na powierzchni ciasta, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto ze śliwkami na oleju najlepiej smakuje, jeśli posypiemy je kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki, a z wierzchu posypiemy cukrem pudrem.

A jeśli chcesz mieć gwarancję, że ciasto ze śliwkami, które przygotujesz, uda się, koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami z orzechami nerkowca!

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Podstawą udanego ciasta drożdżowego jest zaczyn – przygotujesz go z lekko podgrzanego mleka, cukru i świeżych drożdży. W połączeniu z mąką, masłem i jajkami stworzysz masę, która po ugnieceniu i ponownym wyrośnięciu będzie gotowa, by połączyć ją ze śliwkami. Ciasto drożdżowe, w zależności od piekarnika, zwykle pieczemy w temperaturze 180-200°C przez ok. 30 minut.

Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub cynamonem i podawać z bitą śmietaną. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to także bardzo popularne rozwiązanie – kruszonkę przygotujesz z mąki, cukru i masła, ale ciekawym pomysłem może być również dodanie do mąki zmielonych orzechów. Taka kruszonka doskonale uzupełni smak śliwek i zaskoczy swoją delikatną chrupkością. Jeśli chcesz skorzystać z dokładnego przepisu, koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasto ze śliwkami bezglutenowe

Mąka pszenna, choć najczęściej używana do pieczenia na słodko, nie jest jedyną, z której możemy przygotować ciasto ze śliwkami. Bezglutenowe wersje tego wypieku będą różniły się smakiem od klasycznych (smak mąki bez glutenu jest bardziej wyrazisty i rozpoznawalny), ale warto ich spróbować! Podczas przygotowywania ciasta musimy mieć na uwadze mniejszą kleistość bezglutenowej mąki oraz to, że każdy rodzaj takiej mąki ma nieco inne właściwości. Jeśli zależy nam na najbardziej neutralnych smakach, warto wybrać mąkę ryżową, owsianą lub jaglaną.

By przygotować bezglutenowe ciasto ze śliwkami, potrzebujemy masła, cukru pudru, żółtek i mąki, które zmiksujemy stopniowo na puszystą, gładką masę. Jeśli zależy nam na ciekawym, świeżym smaku, możemy doprawić ciasto skórką z pomarańczy i wyciśniętym z niej sokiem – właśnie o tym dowiecie się z przepisu na bezglutenowe ciasto śliwkowe. Następnie wystarczy połączyć ciasto z ubitą pianą z białek, a na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki. Ciasto ze śliwkami bezglutenowe pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 50-55 minut.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram