Gnocchi - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Gnocchi to włoska odmiana klusek, które niekiedy bywają porównywane do polskich kopytek. Podobieństwo wynika choćby ze składników, z których mogą powstawać. Zarówno jedne, jak i drugie można bowiem przygotować na bazie ziemniaków i mąki. W rodzimym kraju gnocchi częściej jednak wytwarza się z takiego samego ciasta jak makaron. Jego lekka i elastyczna konsystencja sprawia tym samym, że gnocchi to specjał, który jest zaliczany do dań makaronowych.

Gnocchi, czyli przepis na włoski obiad

Gnocchi w przepisie podstawowym, z którym spotykamy się najczęściej, to po prostu gnocchi ziemniaczane. Jak sama nazwa wskazuje, ta odmiana włoskich klusek powstaje głównie z ziemniaków zmieszanych w odpowiedniej proporcji z mąką. Przepis na gnocchi nie jest więc skomplikowany, ale wymaga dużej precyzji i umiejętności kulinarnych. Jeśli macie zatem ochotę spróbować swych sił, to przepis na włoskie gnocchi znajdziecie również w Kuchni Lidla. Postępując zgodnie ze wskazówkami, ugotujecie smaczne kluseczki!

Gnocchi – przepisy:

Jak widać, przepisy na gnocchi mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, jak np. buraki, choć to oczywiście tylko jedna z możliwych opcji. Wystarczy nieco popuścić wodze fantazji kulinarnej i przyrządzić m.in. gnocchi dyniowe, szpinakowe czy nawet w wersji z mięsem – gnocchi z kurczakiem. Tak naprawdę każde z nich, czy to gnocchi z dyni, czy ze szpinakiem, będzie smaczną propozycją obiadową, jeśli tylko zadbamy o odpowiednią okrasę. A tę zagwarantuje dobry przepis na sos do gnocchi. Warto więc jadać gnocchi z dodatkiem pesto lub sosów sporządzonych na bazie pomidorów albo sera. Kuchnia Lidla w szczególności radzi skosztować gnocchi z gorgonzolą:

Niektórych połączeń kulinarnych po prostu trzeba spróbować! Do takich należą też z pewnością gnocchi ze szpinakiem i gnocchi w sosie pomidorowym.

Gnocchi – z czym podawać

Jako że istnieje wiele przepisów na gnocchi, nic dziwnego, że niektórzy zastanawiają się również, z czym podawać ten włoski przysmak. Kuchnia Lidla podsuwa m.in. pomysł serwowania gnocchi z grzybami i brukselką. A jeśli macie ochotę na danie mięsne, to gnocchi idealnie komponują się ze schabem albo gęsiną. Zresztą, sprawdźcie sami!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!