Dania z warzyw
Dania z warzywami – przepisy
Dania z warzyw są idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Ich różnorodność potrafi zaskakiwać, dlatego wygodnie jest dysponować sprawdzonymi przepisami na dania z warzywami – dzięki temu szybko i łatwo przygotujemy smaczny posiłek. Jeśli więc nie macie pomysłu na danie z warzyw na obiad, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla.
Dania z warzyw – przepisy:
- zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoa
- frytki z warzyw z dipem sezamowym
- udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- warzywa w tempurze
- ratatouille
Do najmniej wymagających i czasochłonnych potraw należą z pewnością dania warzywne jednogarnkowe. Dzięki nim na przygotowaniach obiadu czy kolacji spędzicie w kuchni niecałą godzinę. Oto propozycje Kuchni Lidla:
Równie proste w wykonaniu jest danie z warzyw na patelnię, zwłaszcza to przygotowywane z wykorzystaniem techniki szybkiego smażenia na dużym ogniu. W Kuchni Lidla możecie zainspirować się m.in. przepisem zaczerpniętym z tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu, tj. warzywami stir-fry po tajsku.
Dania z warzyw najczęściej jednak kojarzą się z dietetyczną kuchnią, którą preferują osoby dbające o linię. I choć taka opinia powoduje, że dania warzywne występują głównie w wersji fit, to przecież przepisy na dania z warzyw niekoniecznie muszą być dietetyczne. Wybór należy do Was!
Jakie dania z warzyw?
Pomysłów na dania z warzywami może być naprawdę wiele, o czym możecie przekonać się, odwiedzając Kuchnię Lidla. Od zapiekanek makaronowych z warzywami i mozzarellą po potrawy mięsne i rybne z dodatkiem warzyw, takie jak np. kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym czy łosoś w warzywach na ostro. Znaczną ich część stanowią również zupy, np. zupa kalafiorowa czy krem z dyni. Jedynym ograniczeniem w przypadku dań z warzywami może być Wasza wyobraźnia!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.
