Podroby

Podroby, mimo iż nie cieszą się współcześnie zbyt dużym zainteresowaniem, to mają swoich smakoszy. Zwłaszcza że wybór jest ogromny! Najczęściej sięgamy po wątróbki czy żołądki drobiowe, a więc podroby z kurczaka, kaczki czy gęsi. Urozmaiceniem mogą być jednak także podroby z królika, podroby wołowe, a dla bardziej wymagających również podroby z dziczyzny.

Podroby – najlepsze przepisy w jednym miejscu

Wśród wszystkich przepisów na podroby prym wiodą przepisy na przyrządzenie wątróbki, żołądków i flaków. To właśnie one występują najczęściej w przepisach kulinarnych. Często wykorzystujemy je do przygotowania potraw, które wzięły swe nazwy od nazw podrobów, z których je przyrządzono. Zajadamy się więc wątróbką z cebulką czy też zupą powszechnie znaną jako flaki. Rzadziej przyrządzamy natomiast gulasz z podrobów, na który przecież także znajdziemy wiele przepisów. Jeden z nich w szczególności poleca Kuchnia Lidla. Sprawdźcie koniecznie!

Podroby z kaczki – przepisy:

Kacze podroby, podobnie jak gęsie podroby, nie są może łatwo dostępne i rzadko występują w przepisach, ale z pewnością cechują się większą delikatnością niż podroby wieprzowe, które akurat w przepisach można spotkać częściej. Jeśli zatem poszukujemy wykwintnych dań z podrobów, to te z gęsi, a jeszcze lepiej z dzika zasługują na naszą uwagę.

A co, gdy brakuje nam inspiracji? Wtedy zaglądamy jak najszybciej do Kuchni Lidla, która przygotowała kilka interesujących przepisów na dania z podrobów. Wśród nich znajdziecie m.in. pomysły na wykorzystanie podrobów drobiowych.

Podroby drobiowe – przepisy:

Jak przyrządzić podroby?

Podroby mogą posłużyć do przygotowania smacznych potraw. Są łatwe w przyrządzeniu, bo wystarczy je umyć, osuszyć i w zależności od przeznaczenia pokroić albo zemleć. Na końcu lądują zazwyczaj na patelni razem z cebulką i czosnkiem lub stają się składnikiem farszu, którym będziemy nadziewać mięso. Niektórzy dodają je również do wywaru, na którym gotuje się zupa, albo robią z nich pasztety, np. pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką.

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!