Żeberka

Soczyste, miodowe, często grillowane albo duszone z kapustą kiszoną. To typowe skojarzenia Polaków z żeberkami, specjałem rodzimej kuchni. Na jak wiele sposobów można je przyrządzić i w jakiej kompozycji smakowej podawać najlepiej, dowiecie się dzięki przepisom Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!

Żeberka – sprawdzone przepisy Kuchni Lidla

Gdy planujecie przygotować żeberka, to skorzystajcie z choćby jednego przepisu Kuchni Lidla, a nie pożałujecie! Możecie zainspirować się m.in. pomysłem na żeberka gotowane, a następnie smażone na grillu, które Kuchnia Lidla poleca przyrządzić na ostro. Z kolei zwolennikom łagodniejszej postaci żeberek nie powinien umknąć uwadze przepis na grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi, które w pierwszej fazie są duszone pod przykryciem na wolnym ogniu, m.in. z cebulą i czosnkiem, aż do momentu, gdy staną się miękkie. Poza sezonem letnim warto natomiast skusić się na żeberka pieczone w piekarniku z przepisu na żeberka miodowo-pomidorowe. Jak widać, Kuchnia Lidla ma kilka różnych propozycji na przyrządzenie tradycyjnych żeberek w sosie własnym, które jadamy zdecydowanie najczęściej.

Żeberka w miodzie – sprawdź nasz przepis

Sposobem na przygotowanie soczystych i aromatycznych żeberek jest zamarynowanie ich w miodzie i w musztardzie, a następnie usmażenie lub upieczenie na ruszcie czy w piekarniku. Przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie podaje wam jak na tacy Kuchnia Lidla. Skorzystajcie z jej propozycji na żeberka ostro pikantne. To jednak nie wszystko! Jeśli poszukujecie inspiracji na żeberka w miodzie, to spójrzcie również na dwa inne przepisy, które zalecają marynować je z miodem, a jednocześnie z chili. Oto one:

Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Żeberka mogą być podstawą naprawdę smacznego obiadu, jeśli tylko wiecie, jak je zrobić. Najlepiej gdy są to żeberka przygotowane w piekarniku, bo przecież nie zawsze istnieje możliwość przyrządzenia ich na grillu. Żeberka z piekarnika będą równie chrupiące i soczyste, jak te grillowane. Trzeba tylko poznać zasady, którymi się rządzą, m.in. powinniście wiedzieć, ile czasu należy piec żeberka. Dokładne wskazówki, jak zrobić żeberka w piekarniku, znajdziecie w Kuchni Lidla. Dowiecie się z nich na przykład, że podstawą żeberek pieczonych jest właściwie skomponowana marynata. Składniki na marynatę znajdziecie w przepisie na żeberka miodowo-pomidorowe. Zapoznajcie się więc ze szczegółami i trzymajcie się porad Kuchni Lidla, a wasze żeberka pieczone znikną ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiły!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!