Ryby
Czy ryby są zdrowe?
Każdy, kto zadaje sobie pytanie, czy ryby są zdrowe, nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że warto je spożywać. Dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka ryby to naprawdę godna polecenia propozycja obiadu czy kolacji. Jakie ryby są więc najzdrowsze? Najlepiej wybierać łososia, dorsza, pstrąga lub szprota.
Ryby – przepisy na każdy dzień
Ryby z powodzeniem możecie podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że ryby są też główną potrawą serwowaną na Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale w jaki sposób je przyrządzicie. Zdecydowanie polecamy ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok można więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na dania rybne szukajcie, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!
Ryby – przepisy
- chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- pieczona ryba po grecku
- risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- zupa rybna
Jak widać, wśród przepisów Lidla nie zabrakło pomysłów na ryby z warzywami czy z ananasem. Swoje stałe miejsce zajmuje także popularny i dość powszechny w polskiej kuchni przepis na ryby po grecku. Z takiej potrawy w szczególności ucieszą się osoby, które preferują spożywanie ryb bez ości. Jeśli więc należycie do tego grona, to pamiętajcie, że ości unikniecie również, wybierając ryby w zalewie octowej, a jeszcze prościej i wygodniej, kupując filety rybne.
Co do ryby na obiad?
Ryba lubi towarzystwo dodatków, takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzecie, to przemyślcie dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzacie serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczycie rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami Kuchni Lidla:
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Istotny jest również sos, którego użyjecie do ryby. Można oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupicie w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytacie we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.


Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.
