Grzyby

W sezonie grzybowym trudno przejść obok nich obojętnie. Każdy, kto choć raz skosztował dań z grzybami, czy to leśnymi, czy hodowlanymi, doskonale zdaje sobie sprawę z ich walorów smakowych. Grzyby to bowiem nie tylko aromatyczny dodatek, ale często również główny składnik wielu potraw.

Grzyby – jak je przygotować?

O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.

Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.

Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.

Jak przyrządzić grzyby?

Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.

Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:

Jakie grzyby do bigosu?

Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Kuchnia francuska

Grzyby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!