Roladki

Prezentują się wyśmienicie, a smakują jeszcze lepiej! Roladki, czyli forma potraw z różnorodnych mięs, ryb czy też warzyw, są nie tylko numerem jeden wśród przekąsek, ale mogą okazać się jednym z dań głównych. To, jakie miejsce zajmą w menu, zależy już tylko od Was. Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla, w których roladki grają pierwsze skrzypce.

Najlepsze przepisy na roladki

Na roladki istnieje wiele przepisów, dlatego też występują w aż tylu wersjach. Możliwości ich przyrządzania są nieograniczone!

Zazwyczaj podstawą roladek w przepisie jest mięso. Spotkacie się zatem z roladkami drobiowymi, wołowymi czy też wieprzowymi. Wśród tych ostatnich najpopularniejsze są roladki z karkówki, a przede wszystkim roladki schabowe, które często przyrządzane są z pieczarkami.
Wielbicielom drobiu warto natomiast polecić roladki z kurczaka, doskonale komponujące się ze szpinakiem czy z serem, jak w przepisie Kuchni Lidla na roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym. Koniecznie skosztujcie również roladek z indyka:

A jeśli jesteście smakoszami ryb, to roladki z łososia smakują naprawdę wybornie! Wypróbujcie przepis Kuchni Lidla na roladki z wędzonego łososia z jabłkiem.

Doskonałym składnikiem roladek jest również szpinak. Sięgnijcie po przepisy na roladki szpinakowe Kuchni Lidla, a na pewno nie pożałujecie!

Zamiast ze szpinakiem możecie też pokusić się o przygotowanie roladek z pieczarkami.

Po więcej pomysłów na roladki, w tym również bardzo szybkie w wykonaniu, jak roladki z ciasta francuskiego, zajrzyjcie do Kuchni Lidla:

Pamiętajcie, że zaoszczędzicie mnóstwo czasu, jeśli zdecydujecie się serwować roladki na zimno. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się roladki podane w galarecie.

Jak zrobić roladki?

Roladki, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu. Aby wiedzieć, jak zrobić roladki schabowe, wołowe czy z kurczaka, trzeba jedynie opanować dość wymagającą sztukę ich zwijania. Reszta, czyli farsz, dopełni całości kompozycji.

W przypadku wołowiny warto ponadto zasięgnąć informacji, jakie mięso najlepiej nada się na roladki wołowe. Nie każda część tuszy będzie bowiem odpowiednia. Plastry mięsa na roladki powinny być cienkie i dobrze rozbite w poprzek włókien, a jednocześnie zwarte w strukturze. Na to danie poleca się więc wybierać polędwicę, karkówkę lub udziec wołowy.

Nieco trudniej jest z drobiem, który z zasady charakteryzuje się delikatnym mięsem. Jak więc zawijać roladki z kurczaka czy indyka? Ciasno, pamiętając, aby dokładnie zawinąć brzegi do środka roladki. Podobnie zresztą postępuje się z tortillą. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić roladki z tortilli, to posłużcie się wykałaczkami, które znacznie ułatwią sprawę.

Mimo tak szerokiego wyboru mięs najczęściej przyrządza się roladki ze schabu. Dla wielu osób ważne jest więc, czym faszerować roladki schabowe, a w dalszej kolejności – jak długo dusić lub piec roladki schabowe w piekarniku. Po te, jak i inne wskazówki, np. jak długo piec roladki z kurczaka, sięgnijcie jak zwykle do niezawodnej Kuchni Lidla.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Kuchnia włoska

Roladki

wróć do Dania główne

  • Podkategorie
Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram