Dania z warzyw
Dania z warzywami – przepisy
Dania z warzyw są idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Ich różnorodność potrafi zaskakiwać, dlatego wygodnie jest dysponować sprawdzonymi przepisami na dania z warzywami – dzięki temu szybko i łatwo przygotujemy smaczny posiłek. Jeśli więc nie macie pomysłu na danie z warzyw na obiad, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla.
Dania z warzyw – przepisy:
- zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoa
- frytki z warzyw z dipem sezamowym
- udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- warzywa w tempurze
- ratatouille
Do najmniej wymagających i czasochłonnych potraw należą z pewnością dania warzywne jednogarnkowe. Dzięki nim na przygotowaniach obiadu czy kolacji spędzicie w kuchni niecałą godzinę. Oto propozycje Kuchni Lidla:
Równie proste w wykonaniu jest danie z warzyw na patelnię, zwłaszcza to przygotowywane z wykorzystaniem techniki szybkiego smażenia na dużym ogniu. W Kuchni Lidla możecie zainspirować się m.in. przepisem zaczerpniętym z tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu, tj. warzywami stir-fry po tajsku.
Dania z warzyw najczęściej jednak kojarzą się z dietetyczną kuchnią, którą preferują osoby dbające o linię. I choć taka opinia powoduje, że dania warzywne występują głównie w wersji fit, to przecież przepisy na dania z warzyw niekoniecznie muszą być dietetyczne. Wybór należy do Was!
Jakie dania z warzyw?
Pomysłów na dania z warzywami może być naprawdę wiele, o czym możecie przekonać się, odwiedzając Kuchnię Lidla. Od zapiekanek makaronowych z warzywami i mozzarellą po potrawy mięsne i rybne z dodatkiem warzyw, takie jak np. kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym czy łosoś w warzywach na ostro. Znaczną ich część stanowią również zupy, np. zupa kalafiorowa czy krem z dyni. Jedynym ograniczeniem w przypadku dań z warzywami może być Wasza wyobraźnia!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Szparagi pod beszamelem
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Meksykańskie smaki, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na amerykańską klasykę w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
