Naleśniki
Naleśniki – przepis na ciasto
Kluczem do sukcesu w przypadku naleśników jest odpowiednie ciasto. Tradycyjnie do naleśników używa się mąki pszennej, jednak coraz częściej jest ona zastępowana innymi odmianami mąki. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić naleśniki, to weźcie pod uwagę również inne rodzaje mąki. Doskonałą propozycją, nie tylko ze względów zdrowotnych, będą np. naleśniki bezglutenowe. Nie dość, że mogą ich skosztować osoby nietolerujące glutenu, to na dodatek będą także ciekawą alternatywą dla wszystkich smakoszy tego dania. Warto zatem od czasu do czasu spróbować naleśników gryczanych, z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Dla tych, którzy nie są jeszcze gotowi na zupełną odmianę, Kuchnia Lidla podaje przepis na galettes z grzybami i szynką, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej i gryczanej.
Sporym wyzwaniem kulinarnym mogą też okazać się naleśniki bez mleka krowiego, które najlepiej zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym. Taka opcja przypadnie do gustu szczególnie osobom uczulonym na laktozę.
Naleśniki fit
Naleśniki na mące pszennej są dość kalorycznym daniem, bo w 100 gramach zawierają blisko 230 kalorii. Jeśli policzymy również wchodzące w ich skład dodatki, zwłaszcza te słodkie, to ich kaloryczność znacznie wzrośnie. Dobrze jest więc zastanowić się, z czym jadać naleśniki, szczególnie będąc na diecie. Istotną kwestią jest ponadto wybór mąki. Jakiej mąki najlepiej więc używać do przygotowania naleśników dietetycznych? Najlepszym wyborem będą różne rodzaje mąki pełnoziarnistej. Świetną alternatywą dla mąki pszennej jest również mąka bezglutenowa, np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Gdy już uda Wam się przygotować odpowiednie ciasto, to staniecie przed wyborem dodatków. Z czym więc jeść naleśniki, aby cały czas pozostawać fit? Spróbujcie propozycji Kuchni Lidla:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!


Kokosowe pancakes bez glutenu
Bezglutenowa wersja amerykańskiej klasyki – spróbuj kokosowych pancakes, które przygotujesz według przepisu Kingi!

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Wegańskie naleśniki z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Kolorowe naleśniczki
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!

Bananowe pancakes
Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.
