Naleśniki
Naleśniki – przepis na ciasto
Kluczem do sukcesu w przypadku naleśników jest odpowiednie ciasto. Tradycyjnie do naleśników używa się mąki pszennej, jednak coraz częściej jest ona zastępowana innymi odmianami mąki. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić naleśniki, to weźcie pod uwagę również inne rodzaje mąki. Doskonałą propozycją, nie tylko ze względów zdrowotnych, będą np. naleśniki bezglutenowe. Nie dość, że mogą ich skosztować osoby nietolerujące glutenu, to na dodatek będą także ciekawą alternatywą dla wszystkich smakoszy tego dania. Warto zatem od czasu do czasu spróbować naleśników gryczanych, z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Dla tych, którzy nie są jeszcze gotowi na zupełną odmianę, Kuchnia Lidla podaje przepis na galettes z grzybami i szynką, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej i gryczanej.
Sporym wyzwaniem kulinarnym mogą też okazać się naleśniki bez mleka krowiego, które najlepiej zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym. Taka opcja przypadnie do gustu szczególnie osobom uczulonym na laktozę.
Naleśniki fit
Naleśniki na mące pszennej są dość kalorycznym daniem, bo w 100 gramach zawierają blisko 230 kalorii. Jeśli policzymy również wchodzące w ich skład dodatki, zwłaszcza te słodkie, to ich kaloryczność znacznie wzrośnie. Dobrze jest więc zastanowić się, z czym jadać naleśniki, szczególnie będąc na diecie. Istotną kwestią jest ponadto wybór mąki. Jakiej mąki najlepiej więc używać do przygotowania naleśników dietetycznych? Najlepszym wyborem będą różne rodzaje mąki pełnoziarnistej. Świetną alternatywą dla mąki pszennej jest również mąka bezglutenowa, np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Gdy już uda Wam się przygotować odpowiednie ciasto, to staniecie przed wyborem dodatków. Z czym więc jeść naleśniki, aby cały czas pozostawać fit? Spróbujcie propozycji Kuchni Lidla:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Naleśniki z farszem
Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!

Pancakes z borówkami
Amerykańskie śniadanie musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!

Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.
