Ryby
Czy ryby są zdrowe?
Każdy, kto zadaje sobie pytanie, czy ryby są zdrowe, nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że warto je spożywać. Dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka ryby to naprawdę godna polecenia propozycja obiadu czy kolacji. Jakie ryby są więc najzdrowsze? Najlepiej wybierać łososia, dorsza, pstrąga lub szprota.
Ryby – przepisy na każdy dzień
Ryby z powodzeniem możecie podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że ryby są też główną potrawą serwowaną na Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale w jaki sposób je przyrządzicie. Zdecydowanie polecamy ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok można więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na dania rybne szukajcie, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!
Ryby – przepisy
- chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- pieczona ryba po grecku
- risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- zupa rybna
Jak widać, wśród przepisów Lidla nie zabrakło pomysłów na ryby z warzywami czy z ananasem. Swoje stałe miejsce zajmuje także popularny i dość powszechny w polskiej kuchni przepis na ryby po grecku. Z takiej potrawy w szczególności ucieszą się osoby, które preferują spożywanie ryb bez ości. Jeśli więc należycie do tego grona, to pamiętajcie, że ości unikniecie również, wybierając ryby w zalewie octowej, a jeszcze prościej i wygodniej, kupując filety rybne.
Co do ryby na obiad?
Ryba lubi towarzystwo dodatków, takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzecie, to przemyślcie dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzacie serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczycie rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami Kuchni Lidla:
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Istotny jest również sos, którego użyjecie do ryby. Można oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupicie w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytacie we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Szybka pasta alla siracusana
Włoska kuchnia to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
