Naleśniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Naleśniki – przepis na ciasto
Kluczem do sukcesu w przypadku naleśników jest odpowiednie ciasto. Tradycyjnie do naleśników używa się mąki pszennej, jednak coraz częściej jest ona zastępowana innymi odmianami mąki. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić naleśniki, to weźcie pod uwagę również inne rodzaje mąki. Doskonałą propozycją, nie tylko ze względów zdrowotnych, będą np. naleśniki bezglutenowe. Nie dość, że mogą ich skosztować osoby nietolerujące glutenu, to na dodatek będą także ciekawą alternatywą dla wszystkich smakoszy tego dania. Warto zatem od czasu do czasu spróbować naleśników gryczanych, z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Dla tych, którzy nie są jeszcze gotowi na zupełną odmianę, Kuchnia Lidla podaje przepis na galettes z grzybami i szynką, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej i gryczanej.
Sporym wyzwaniem kulinarnym mogą też okazać się naleśniki bez mleka krowiego, które najlepiej zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym. Taka opcja przypadnie do gustu szczególnie osobom uczulonym na laktozę.
Naleśniki fit
Naleśniki na mące pszennej są dość kalorycznym daniem, bo w 100 gramach zawierają blisko 230 kalorii. Jeśli policzymy również wchodzące w ich skład dodatki, zwłaszcza te słodkie, to ich kaloryczność znacznie wzrośnie. Dobrze jest więc zastanowić się, z czym jadać naleśniki, szczególnie będąc na diecie. Istotną kwestią jest ponadto wybór mąki. Jakiej mąki najlepiej więc używać do przygotowania naleśników dietetycznych? Najlepszym wyborem będą różne rodzaje mąki pełnoziarnistej. Świetną alternatywą dla mąki pszennej jest również mąka bezglutenowa, np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Gdy już uda Wam się przygotować odpowiednie ciasto, to staniecie przed wyborem dodatków. Z czym więc jeść naleśniki, aby cały czas pozostawać fit? Spróbujcie propozycji Kuchni Lidla: