Dania mięsne
Dania mięsne w jednym miejscu!
Kuchnia Lidla gromadzi wszystkie te mięsne propozycje, dając Wam możliwość selekcji dań pod względem gatunku, rodzaju kuchni, a nawet czasu czy stopnia trudności przygotowania potrawy. Żadne mięsne danie przyrządzone na ciepło czy zimno nie będzie miało przed Wami tajemnic, jeśli tylko zastosujecie się do wskazówek i porad Kuchni Lidla. Pora więc zaczerpnąć kilka inspiracji, wśród których można znaleźć nie tylko pomysły na najbardziej znane dania z mięsem wieprzowym, ale także na wykorzystanie unikatowych składników nadających oryginalny charakter nawet najprostszej potrawie.
Przepisy na dania mięsne
Nieważne, czy interesują Was dania mięsne z piekarnika czy z patelni. Wszystkie mogą smakować wyśmienicie, pod warunkiem tylko, że znajdziecie odpowiednie przepisy gwarantujące przygotowanie pysznych dań mięsnych. Aby nieco ułatwić Wam wybór przepisów na dania mięsne, zwłaszcza te podawane na ciepło, przygotowaliśmy poniżej ich krótkie zestawienie z podziałem na kuchnie świata.
Dania mięsne – przepisy:
- kuchnia polska: odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby
- kuchnia włoska: spaghetti bolognese
- kuchnia grecka: chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- kuchnia amerykańska: grillowana karkówka w piwie
- kuchnia azjatycka: pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- kuchnia francuska: zupa cebulowa z pulpecikami
- kuchnia hiszpańska i portugalska: chili con carne
Jeśli poszukujecie obiadów, które można szybko przyrządzić, to warto spojrzeć na przepisy uwzględniające dania mięsne z piekarnika, np. schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami, albo przepisy na mięsne dania jednogarnkowe. Bardziej wymagającym kucharzom polecamy natomiast przepisy na wykwintne dania mięsne.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym z ziemniakami z pieca
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Kurczak curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Schab pieczony z ziołami, z pieczoną kapustą i sosem pieczarkowym
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
