Dania mięsne
Dania mięsne w jednym miejscu!
Kuchnia Lidla gromadzi wszystkie te mięsne propozycje, dając Wam możliwość selekcji dań pod względem gatunku, rodzaju kuchni, a nawet czasu czy stopnia trudności przygotowania potrawy. Żadne mięsne danie przyrządzone na ciepło czy zimno nie będzie miało przed Wami tajemnic, jeśli tylko zastosujecie się do wskazówek i porad Kuchni Lidla. Pora więc zaczerpnąć kilka inspiracji, wśród których można znaleźć nie tylko pomysły na najbardziej znane dania z mięsem wieprzowym, ale także na wykorzystanie unikatowych składników nadających oryginalny charakter nawet najprostszej potrawie.
Przepisy na dania mięsne
Nieważne, czy interesują Was dania mięsne z piekarnika czy z patelni. Wszystkie mogą smakować wyśmienicie, pod warunkiem tylko, że znajdziecie odpowiednie przepisy gwarantujące przygotowanie pysznych dań mięsnych. Aby nieco ułatwić Wam wybór przepisów na dania mięsne, zwłaszcza te podawane na ciepło, przygotowaliśmy poniżej ich krótkie zestawienie z podziałem na kuchnie świata.
Dania mięsne – przepisy:
- kuchnia polska: odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby
- kuchnia włoska: spaghetti bolognese
- kuchnia grecka: chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- kuchnia amerykańska: grillowana karkówka w piwie
- kuchnia azjatycka: pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- kuchnia francuska: zupa cebulowa z pulpecikami
- kuchnia hiszpańska i portugalska: chili con carne
Jeśli poszukujecie obiadów, które można szybko przyrządzić, to warto spojrzeć na przepisy uwzględniające dania mięsne z piekarnika, np. schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami, albo przepisy na mięsne dania jednogarnkowe. Bardziej wymagającym kucharzom polecamy natomiast przepisy na wykwintne dania mięsne.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Pieczona karkówka na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!
