Wieprzowina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
Schabowy z grilla? To możliwe! Wypróbuj przepis Karola na schabowego z grilla podanego z pyszną, ziemniaczaną sałatką.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Czy wieprzowina jest zdrowa?
Wieprzowina to mięso czerwone. W ciągu tygodnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 500 g mięsa, a czerwone mięso na naszych talerzach nie powinno się znajdować częściej niż raz w tygodniu. Istotnym elementem w przygotowaniu posiłków z wieprzowiny jest obróbka termiczna – najmniej korzystnie wypada smażenie.
Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz cynku. Niestety, zawiera również cholesterol i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wieprzowinę najlepiej łączyć z zielonymi warzywami, co znacznie poprawia jej trawienie. Warto również wybierać najchudsze kawałki tego mięsa, takie jak schab.
Jakie witaminy ma wieprzowina?
Z witaminami kojarzą nam się głównie warzywa i owoce. A jednak wieprzowina także je zawiera. Jest bogata w witaminy z grupy B, głównie B1, jak również w witaminę E, która wpływa na wygląd naszej cery.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa i sposobu przyrządzenia. Na przykład 100 g mięsa wieprzowego mielonego ma 314 kcal, podczas gdy opiekany schab wieprzowy 241 kcal.
Ile kalorii ma wieprzowina gotowana?
Każde mięso jest właściwie dość kaloryczne. Nie inaczej jest z wieprzowiną. Nawet gotowana ma sporo kalorii: 100 g to 191 kcal.
Jak przyrządzić wieprzowinę?
Wieprzowina to w Polsce dość popularne mięso, głównie obiadowe. Schab, golonka, boczek, polędwiczki, szynka, żeberka i wiele innych przysmaków można przyrządzić z wieprzowiny. Jest ona idealna do pieczenia, gotowania czy duszenia. Można z niej przygotowywać rolady i pieczenie, robić wędliny.
Ile piec wieprzowinę w piekarniku?
Mięso wieprzowe często jest przygotowywane w piekarniku. Czas pieczenia zależy od części wieprzowiny, ale i od wagi. Przykładowo kilogramową łopatkę wieprzową pieczemy ok. godziny. Półkilogramową karkówkę zaś ok. pół godziny. Kawałek kilogramowego schabu w rękawie pieczemy około godziny.
Co zrobić, żeby wieprzowina była miękka?
Przed pieczeniem dobrze jest wieprzowinę zamarynować. Marynaty przygotowuje się zwykle z wszelkiego rodzaju ziół, czosnku, oliwy czy soku z cytryny. Dzięki marynacie mięso będzie miękkie i soczyste. W tym celu można je także przed włożeniem do piekarnika zblanszować. Polega to na zanurzeniu wieprzowiny na minutę we wrzątku. Zamykamy w ten sposób pory mięsa i zatrzymujemy wewnątrz wszystkie soki. Wieprzowina twardnieje pod wpływem soli. Ważne więc, żeby solić ją dopiero pod koniec gotowania.
Jakie przyprawy lubi wieprzowina?
Nie bój się doprawiać wieprzowinę. Mięso lubi takie zioła jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dobrze smakuje z dodatkiem czosnku czy musztardy. Można eksperymentować także z ostrymi oraz słodkimi smakami i aromatami.
Kiedy solić wieprzowinę?
Wieprzowina należy do mięs, które łatwo można zepsuć, przygotowując ją w nieprawidłowy sposób. Aby mięso było miękkie, należy ją na przykład solić – o czym już wspominaliśmy – pod koniec gotowania.
Ile gotować wieprzowinę?
Mięso wieprzowe należy do mięs, które wymagają dłuższego gotowania niż np. mięso drobiowe. Czas gotowania mięsa wieprzowego zależy od wielkości i jego części. Na przykład kilogram wieprzowiny trzeba gotować od 1,5 do 2 godzin, a kilogram karkówki ok. godziny.
Jak długo gotować wieprzowinę na parze?
Gotowanie na parze to zdrowy sposób na przygotowanie wieprzowiny. Trwa zdecydowanie krócej niż tradycyjne gotowanie. Do przygotowania schabu w parowarze potrzebujemy ok. 10-15 minut.
Jak długo dusić wieprzowinę?
Jednym z popularnych dań z wieprzowiny są bitki wieprzowe. Aby były miękkie i kruche, wymagają długiego duszenia. W trakcie powstaje jednocześnie pyszny, aromatyczny sos. Duszenie trwa średnio godzinę. Pamiętaj, żeby solić bitki dopiero pod koniec gotowania.
Jaką wieprzowinę wybrać do…
- chińszczyzny: polędwicę wieprzową;
- bigosu: łopatkę lub żeberka;
- gulaszu: łopatkę, szynkę lub karczek;
- pasztetu: podroby wieprzowe – serca, płuca, wątroba.
Co zrobić na obiad z wieprzowiny?
Mięso wieprzowe daje ogromne pole do popisu. Można je podać na nieskończenie wiele sposobów. Zaczynając od schabowego, przez duszone bitki, gulasz, pieczeń, roladę, po wieprzowinę po chińsku, żeberka, na bigosie kończąc.