Placki ziemniaczane

To jedne z najczęściej przyrządzanych placków w polskich domach. I choć są pracochłonne, to jednak bardzo lubiane, warto więc poświęcić im dłuższą chwilę. Aby zrobić placki ziemniaczane, zwane też regionalnie plendzami, potrzebujemy zaledwie kilku składników, a ich przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić placki ziemniaczane krok po kroku?

Przepis na placki ziemniaczane nie jest ani skomplikowany, ani nie wymaga od nas użycia wielu składników – wystarczą ziemniaki, mąka, jajko, sól i olej do smażenia. Natomiast ważne jest to, jakich ziemniaków użyjemy, aby zrobić ciasto na placki ziemniaczane. Nie każda odmiana nadaje się bowiem do ich przygotowania. Najlepszym wyborem będą więc ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które według klasyfikacji kulinarnej oznacza się jako typ C. Wystarczy utrzeć je na tarce, a następnie odsączyć nadmiar wody. Do tak przygotowanych ziemniaków trzeba dodać jajko, mąkę oraz sól i całość dobrze wymieszać. A co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Nigdy nie przesadzajcie z ilością mąki. Ciasto powinno zawierać tylko tyle mąki, aby udało się połączyć wszystkie składniki. Zapamiętajcie też, jak i na czym smażyć placki ziemniaczane. Otóż należy je smażyć na dobrze rozgrzanym, ale nie spalonym, oleju roślinnym, który pokrywa całą patelnię na wysokość ok. 2 mm. Trudno określić, ile czasu powinno smażyć się placki ziemniaczane. Czasami warto to robić dłużej na średnim ogniu, aniżeli przypalić w pierwszych sekundach po nałożeniu ciasta na patelnię. Grunt to placki równomiernie zarumienione z obu stron. Taki stan oznacza, że wasz obiad jest już prawie gotowy. Prawie, bo należy jeszcze zastanowić się, z czym jadać tak usmażone placki ziemniaczane. Z pomocą w tej kwestii przyjdzie wam Kuchnia Lidla, w której znajdziecie sugestie, z czym podawać placki ziemniaczane. A jeśli porcja przerosła wasze możliwości, to dobrym pomysłem jest zostawić sobie kilka sztuk na kolację. Tym, którzy nie wiedzą, jak podgrzać placki ziemniaczane, podpowiadamy, że najłatwiej i najlepiej zrobić to w piekarniku.

Placki ziemniaczane – przepisy na pyszne placki

Tradycyjne placki ziemniaczane powstają z surowych ziemniaków i nie wymagają użycia innych warzyw. Doskonałym urozmaiceniem tego przepisu są placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Do stałej listy składników wystarczy tylko dodać startą cukinię i tym sposobem zajadać się plackami ziemniaczanymi z cukinią. A jeśli macie ochotę na pikantną wersję tego dania, to koniecznie spróbujcie placków ziemniaczanych z sosem i z gulaszem, czyli tzw. placków ziemniaczanych po węgiersku. Najlepiej jednak zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której znajdziecie jeszcze więcej inspiracji:

A jeśli interesuje was przepis na dietetyczne placki ziemniaczane, to powinniście przyrządzić na obiad placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów. Weganie oraz osoby ze skłonnością do alergii mogą z kolei zrobić placki ziemniaczane bez jajek, które będą też odpowiednie dla dzieci z nietolerancją białka kurzego. Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Rodzinne przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!